כשהוא הגיע מהודו, בתור הבחור החדש בשכונה, אף אחד לא עשה לו חיים קלים. השמועות אמרו שהוא רעיל ומגעיל. אבל הימים האלה עברו, והיום החציל מקובל בכל מטבח ובכל בית.  מהמוסקה היוונית, המקלובה הערבית, הסביח והסלט הרומני הפשוט והטוב.

חציל הוא השחור החדש, ולא בגלל שהוא מכיל קצת ניקוטין, בגלל שהוא הולך עם הכל.

ברבאבא
קשה להאמין, אבל החציל והפלפל מגיעים מאותה משפחה, הסולניים. ברוב השדות הם אפילו גרים יחד ביחסי שכנות לא רעים בכלל. אחד מגיע מהודו, השני מדרום אמריקה. אחד סגול, השני ירוק. אחד בשרני, השני חלול. קורה במשפחות הכי טובות.


כשיח, אי אפשר לפספס אותו. הוא נחשב ליפה וגבוה (במושגים של שיחים), עם עלים אפורים ופריחה סגולה. 30 מעלות זה המצב האידיאלי בשבילו, וטמפרטורות נמוכות הורגות אותו. גם יותר מדי מים.

הוא נובט בתוך כמה ימים, אבל אחר כך הוא לוקח את הזמן בעצלתיים. בערך אחרי חודשיים כבר אפשר לקטוף אותו, וגם הקטיף שלו נחשב יחסית תובעני. ברוב המקרים הוא מפרה את עצמו, כי הוא דו-מיני ורק לעיתים רחוקות משתמשים בהפריה מלאכותית. כשהוא פורח, הוא עושה את זה בכל הגדלים והצורות. אנחנו מכירים בעיקר את היפיפייה השחורה (
Black Beauty) או את החציל הקטן (Little Fingers), אבל יש גם חצילים לבנים.

על הפנים
לא משנה באיזה צורה, הטעם הוא אותו טעם וכמעט כל מה שעושים איתו, יוצא טוב. חציל ממוצע מכיל בסביבות 20 קלוריות (כל עוד לא מטגנים אותו), 90% מים, עשיר מאוד במינרלים אשלגן, סידן, ניאצין ונתרן, ולא רע עם ברזל, ויטמין C, A, B1, B2, ו- B5. חציל מכיל גם נוגדי חימצון רבים.

במונחים רפואיים, כל אלה הופכים אותו ליעיל במניעת מחלות לב וכלי דם, הפחתת כולסטרול, הפחתת לחץ דם, בעל השפעה אנטי בקטריאלית, משתנת, מנקה דם ועוצר דימומים.

בגלל הגליקואלקלואידים (
Glycoalkaloids), החומרים הפעילים שבו שגם הופכים אותו לקצת מריר, חציל נחשב טוב בכל מה שנוגע להרגעת העור. כוויות, פצעי קור, פטמות סדוקות, קומפרס של מיץ חצילים (אם נשארו לכם שאריות) יעשה את העבודה. ואם תבדקו טוב טוב, תמצאו אותו גם בחלק מהמוצרים הקוסמטיים. מחקרים חדשים מראים שהוא אפילו יעיל גם בהפחתת הסיכון לסרטן העור.

  
החבר'ה במשפחת הסולניים (תפוח אדמה, עגבניה, פלפל וגם חציל) מכילים גם את הדבר האחרון שאנחנו מצפים למצוא שם. ניקוטין. ומבין כולם, החציל מכיל הכי הרבה. אבל הרבה זה הרי מושג יחסי, ואי אפשר ממש להגיד שהחציל יכול להחליף את הסיגריה שאחרי, אלא אם אתם בקטע של לאכול 9 קילוגרמים שלמים של חצילים.

את המרירות אפשר לפתור עם קצת מלח ושמש, ולגבי השמן אין יותר מדי מה לעשות. חציל סופג כמה שרק נותנים לו. אומרים שכשבוחרים אותו, עדיף שהוא יהיה כמה שיותר כבד. ואנחנו אומרים שהתשובה נמצאת בגבעול. אם הוא ירוק, זה אומר שקטפו אותו ממש לא מזמן.


  תעודת זהות:


ידוע בציבור
: חציל
שם בוטני:
Solanum melongena
משפחה:
סולניים
מוצא: הודו
עונה: כל השנה
מה אוכלים?: את הכל חוץ מהחלקים הירוקים של הצמח שנחשבים רעילים ולא מיועדים לשימוש חיצוני או פנימי
מילה מהסינים: מהקליפה שלו הפיקו בעבר צבע שחור (תחזיקו חזק) לצביעת השיניים.

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך
תגובות פייסבוק
comments

הוסף תגובה חדשה