Write a comment

 

יום קיץ ממוצע עם 40 מעלות בצל ו-100% לחות מספיק בשביל לשלוח את רובנו ישר למזגן או למקפיא של הגלידות. זה נשמע כמו רעיון טוב, אבל לפי העקרונות של הרפואה ההודית המסורתית זה ממש לא.

כל מה שיש לאיור- וודה להגיד על הקיץ, ואתם צריכים לדעת

אש, אש מדורה
לפי הרפואה ההודית המסורתית, שלושה מצבים (דושות) פסיכו- פיסיולוגיים שולטים בפעולות השונות של הגוף והנפש שלנו. קאפה (אדמה), ואטה (רוח), ופיטה (אש). האנרגיה החמה של הקיץ אידיאלית לאדמה ורוח. האדמה יורדת, הרוח עולה. ורק בשביל הפיטה (אש), שגם ככה יש לה דם חם, קיץ היא עונה יותר מאתגרת.

אלמנט הפיטה שולט על חילוף חומרים והתמרה בגוף, במיוחד על תהליך העיכול, שהוא לפי האיור- וודה ה-בסיס לבריאות והרגשה טובה. אלמנט הפיטה קשור לחום וההשפעה שלו מורגשת בעיקר בחודשי הקיץ החמים (יולי עד אוקטובר). גם אם מראש יש לכם הרבה פיטה במבנה שלכם, וגם אם לא, במהלך הקיץ צריכים לאזן את האש כדי שהיא לא תשרוף את המועדון.

טמפרטורה

זאת לא הטמפרטורה של המזון שמקררת אותנו, אלא האיכות האנרגטית שלו. הרפואה ההודית המסורתית, שתזונה היא אחד הכלים החשובים שלה, מחלקת את המזונות לששה טעמים לפי האיכות האנרגטית שלהם. מתוק, מר, חמוץ, מלוח, חריף ומכווץ (Astringent). כדי להשאיר את התרמוסטט הפנימי שלנו מכוון, צריך לבחור את המזונות הנכונים ולהימנע מהלא נכונים. החמוצים, המלוחים והחריפים מייצרים חום. המתוקים והמרירים מקררים אותנו. במקרה של משקאות קרים (אפילו מים קרים) זה טריקי. מצד אחד, הם מקררים אותנו. מצד שני, הקור פוגע בעיכול. במיוחד אם הם גם מוגזים בנוסף לכל הצרות. ככה שבגדול, עדיף להימנע מהם. במיוחד בין ארוחות.

פירות וירקות

הרבה גידולים חקלאיים של העונה החמה (כרוב, תרד, ירקות ירוקים ועליים, סלרי, מלפפון) מסווגים לפי האיור-וודה כמזונות מקררים. בנוסף, כשבוחנים אותם באמות מידה מערביות, לרובם יש גם תכולת מים גבוהה. אבל מנקודת המבט איור-וודית, יש פה קצת יותר מריכוז נוזלים גבוה. מזונות כלה נחשבים מרירים ומכווצים, שתי תכונות שמרגיעות את אלמנט הפיטה היוקד.

טיימינג

כדי לשמור על העיכול תקין, וכדי למנוע מאלמנט הפיטה להתעצבן, חשוב לסגל הרגלי אכילה נכונים. לאכול ארוחות קלות לאורך היום, לא לדלג על ארוחות, במיוחד לא על ארוחת בוקר. את ארוחת הצהריים מומלץ לאכול כמה שיותר בצהריים, לא לאכול אחרי השקיעה, ולשתות המון נוזלים בטמפרטורת החדר, רק לא בזמן הארוחה. ועוד פרט אחד קטן, כל ארוחה צריכה לכלול כל אחד מששת הטעמים.

מילון מונחים

·        הטעם המתוק: חלב, חמאה, פחמימות (חיטה, אורז, תפוחי אדמה, תירס, לחם), פירות (מלון, דובדבנים, בננה, ענבים, אגסים, מנגו, תמרים, תאנים, שזיפים), פירות בשלים, דבש, עוף.

·        הטעם החמוץ : פירות חמוצים (לימון, תפוז, אשכולית), פירות לא בשלים, יוגורט, עגבניה, אלכוהול, חומץ.

·        הטעם המלוח : מלח, ירקות חמוצים או כבושים, סויה, מזון מעובד (כמו נקניק).

·        הטעם המריר : ירקות ירוקים ועליים (כרוב, תרד), מלפפון, קישוא, אספרגוס, פלפל ירוק, כרובית, ברוקולי, פטרוזיליה וכוסברה.

·        הטעם החריף: בצל, שום, צנון וצנונית, ג'ינג'ר, חרדל, פלפל שחור, פלפלים אדומים חריפים, קינמון, הל, כמון, כורכום.

·        הטעם המצמת (astringent) : תה ירוק, רימון, אפרסמון.  

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך

Say something here...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.