Write a comment

 

למרות שכל אמא צעירה מכירה בעל פה את רשימת ה'עשה' ו'אל תעשה' שמתחילה עוד לפני ההיריון ונמשכת קצת אחריו, על הממצא הזה לא בטוח ששמעתן. לפי מחקר חדש, תינוקות לאמהות אסטמטיות, נמצאים גם הם בסיכון לחלות במחלה.   

אסטמה היא בעיה דלקתית בדרכי הנשימה ולא מחלה פסיכוסומאטית כמו שחשבו הרבה מאוד זמן. הגורם הנפשי יכול להחריף התקף אסטמה, אבל המחלה עצמה מיוחסת לשילוב של גורמים תורשתיים וסביבתיים. בזמן התקף אסטמה, דפנות קני הנשימה מפרישות ריר שחוסם את מעבר האוויר והופך פעולה פשוטה כמו נשימה, למשימה כמעט בלתי אפשרית.

הטיפול באסטמה מותאם למידת החומרה שלה. במקרים הקלים יחסית, משאפים (דוגמת ונטולין) יעשו את העבודה. במקרים הקשים יותר, החולים מטופלים בתרופות נוגדות דלקת, דוגמת סטרואידים. אבל, מכיוון שאסטמה היא מחלה נוכחת-נפקדת, שמתאפיינת בהתקפים, ומכיוון שלתרופות יש תופעות לוואי, במקרים רבים נעזרים החולים בטיפול מניעתי קבוע, שכולל תכשירים קורטיקו-סטרואידים (ק"ס ).

במחקר שפורסם החודש (נובמבר 2007) בבטאון דרכי הנשימה וטיפול רפואי, בארה"ב נבדקה התפתחותם של 679 ילדים, מרגע היוולדם ועד שהגיעו לגיל הנעורים. בדיקת תפקודי ריאות (המשמשת לאבחון אסטמה), נערכה פעמיים במהלך תקופת המחקר, בגיל 11 ובגיל 16. הממצאים הראו כי תינוקות שנולדו לאמהות ללא אסטמה והונקו במשך תקופה של ארבעה חודשים או יותר, הראו שיפור בתפקודי הריאות, בין הבדיקה הראשונה לשניה. תינוקות שנולדו לאמהות שסובלות מאסטמה והונקו במשך ארבעה חודשים או יותר, הראו ירידה של 6% אחוזים בתפקודי הריאות. "זו בהחלט ירידה משמעותית" מסביר ד"ר הומר בושי (Homer A. Boushey) מומחה לאסטמה.

ממצא זה לא אובחן אצל תינוקות לאמהות אסטמטיות שהונקו למשך תקופה קצרה יותר. ככל הנראה, משך ההנקה ארוך יותר, קשור בהתפתחות אסטמה ובתפקודי ריאות חלשים. המחקר הנוכחי הוא לא המחקר הראשון שבודק את הקשר הזה. מחקר קודם, שנערך על עכברים, הראה שכיחות גבוהה יותר של מקרי אסטמה בקרב עכברים שנולדו לאמהות לא אסטמטיות, אבל הונקו על ידי אמהות אסטמטיות.

החוקרים מניחים כי הורמון שמקדם את ההתפרצות של התקפי אסטמה, מוצא את דרכו מהאם לתינוק, דרך חלב האם. החוקרים משערים כי אם האסטמה של האם היתה מטופלת (לדוגמא בק"ס), פחות הורמונים היו מצליחים לעבור לתינוק, אולם השערה זו לא נבדקה במחקר הנוכחי.

קיימים תחליפים להנקה, אבל כאמור, הם רק תחליפים לדבר האמיתי. "כרופאת ילדים וכאם שהניקה שלושה ילדים, הנקה זה הדבר הכי טוב" מדגישה תרזה גילברט (Theresa W. Guilbert), חוקרת שהשתתפה במחקר. מעבר לחיבור הראשוני החשוב שנוצר בזמן ההנקה בין האם לתינוק, חלב אם מצייד את התינוק בכל מה שהוא צריך בתחילת הדרך, מנוגדנים שמחזקים את המערכת החיסונית ועד למינרלים, כמו סידן, ברזל ואבץ. הנקה מעודדת גדילה תקינה והתפתחות קוגניטיבית, היא מגינה בפני זיהומים במערכת העיכול ובכלל, מונעת אלרגיות ודלקות שונות. גם אם יש לה חסרונות, הרי שהיתרונות שלה רבים יותר.  

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך

Say something here...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.