Write a comment

 

מחפשים החלטות גדולות לשנה החדשה? מה דעתכם על לא לעשות כלום? הרפואה הסינית טוענת שלמרות שהזמנים השתנו, העיקרון הבסיסי נשאר אותו דבר.

אם בחורף הדובים נמים את שנת החורף שלהם, גם אנחנו יכולים.

חבל על כל טיפה

לפי הרפואה הסינית, החיים מתרחשים במחזוריות קבועה. לכל דבר יש את הזמן שלו והדברים מתרחשים בסדר מסוים. קודם כל יש לידה. אחרי הלידה, מגיעה הצמיחה. אחרי הצמיחה מגיעה הבגרות. אחרי הבגרות מגיעה דעיכה. אחרי דעיכה, מגיע המוות. המחזוריות הזאת מתקיימת בכל אלמנט בסביבה החיצונית. ותרצו או לא, גם אנחנו חלק ממנה. וכדי להגיע לאיזון עם הסביבה החיצונית והפנימית כשהעונה מתחלפת, גם ההרגלים ואורח החיים שלנו צריכים להשתנות בהתאמה.

אם הסתיו מסמל דעיכה, חורף מסמן את המוות. אבל לא במובן הפיסי והסופי של המילה, אלא במובן של השלמה של מעגל מחזורי אחד, לקראת המעגל הבא, ההתחדשות של האביב. ובשביל לעשות את זה, אנחנו צריכים לשמור על כל טיפת אנרגיה. למזלנו, יש לנו כמה חודשים טובים של חורף לעבוד על זה.

החוק הראשון אומר שהעונה נותנת לנו סימני דרך חיצוניים. בחורף למשל, השמש זורחת מאוחר ושוקעת מוקדם. וגם אנחנו צריכים לעשות את זה. לקום מאוחר, אחרי שקרני השמש הספיקו לחמם (זה שומר על אנרגיית היאנג שלנו, שבתמורה תחמם אותנו כשנצטרך), וללכת לישון מוקדם (לפני שמתחיל ממש להתקרר). בין התעוררות לשינה, אנחנו צריכים להוריד הילוך, להתרווח, לחשוב קצת על השנה שחלפה, ללמוד ממנה, להזין את האנרגיה שלנו ולשמור עליה לקראת השנה שתבוא.

תזונה
ין ומים. אלה שני המאפיינים של עונת החורף. אנרגיית הין מורה לנו על פאסיביות, מנוחה והתבוננות פנימית. אלמנט המים מראה לנו שחורף קשור לכליות, שלפוחית השתן ובלוטת יותרת הכליה (האדרנל), שביחד, אחראים לחילוף החומרים של נוזלים, לבריאות העצמות, לפוריות ותהליכים נוספים. אבל יותר מכולם, לכליות יש את החשיבות הרבה ביותר. הכליות הן איבר מיוחד לפי הרפואה הסינית. הן מקור כל האנרגיה בגוף. הן מאחסנות אותה כדי שנוכל להשתמש בה במצבים של שינויים, לחץ, מניעת מחלות, החלמה ותהליכי הזדקנות.

חורף הוא הזמן בשנה של הכליות. מצד אחד, הכליות מבטאות את העקרונות הבסיסיים של החורף- מנוחה ושימור. הן רוצות לאגור אנרגיה, כדי שיהיה לנו מספיק בשביל כל השנה. מצד שני, זה הזמן בשנה בו הן הכי רגישות, ויכולות להיחלש בקלות. יכול להיות שאנחנו עובדים קשה מדי, או עושים יותר מדי פעילות גופנית, או לא אוכלים כמו שצריך. לא משנה מה הסיבה. הרעיון הוא שאנחנו מושכים אנרגיה, בזמן שאנחנו בעצם צריכים להפקיד. אם אנחנו לא דואגים למנוחה ותזונה, ומתישים את עצמנו בחורף, זה עלול להזיק לכליות יותר מאשר בכל עונה אחרת. את התוצאות נרגיש גם בטווח הקצר (תחושה תמידית של קור, כאבי גב תחתון, עייפות, דחף מיני נמוך ומערכת חיסונית חלשה מבחינה פיסית, ופחד מבחינה רגשית) וגם בטווח הארוך, כאשר האנרגיה שאמורה להיות לנו, לא תהיה שם.

התזונה בחורף צריכה גם לתמוך בתהליך העיכול, גם לשמור על אנרגיה, גם להזין את הכליות וגם לחמם את הגוף. מזון מבושל (מרק, קדירה), בשר, ירקות שורש (בטטה וגזר), שום ובצל, ירקות ירוקים ועליים, קטניות כמו שעועית שחורה וכוסמת, תבלינים מחממים (ג'ינג'ר, ציפורן וקינמון) יעשו את העבודה.

לפי הרפואה הסינית, צמחוניים צריכים להקפיד במיוחד בחורף, כיוון שהתזונה שלהם ממילא נוטה לייצר קור בגוף. לצמחוניים מומלץ להגביר את צריכת החלבון מהחי, לאכול רק מזון מבושל, להשתמש ביד חופשית בתבלינים מחממים, ולנסות להימנע ממזון קר (ירקות, פירות, טופו, חלב סויה, מזון נא).

מזון קר (בהגדרה, או מבחינה אנרגטית) לא רק פוגע בתהליכי חילוף החומרים והעיכול, אלא גם יוצר קור בגוף, מה שמחייב את מערכת החיסון לעבוד שעות נוספות כדי לשמור על חום הגוף. אם מערכת החיסון עסוקה בלייצר חום, היא מזניחה תהליכים אחרים ולכן הגוף הופך רגיש יותר למחלות. ועזבו אתכם גם ממזון חריף. הוא רק נראה מחמם, אבל הוא בעצם מוציא את החום הפנימי החוצה. קפה? עדיף תה. קפה מרוקן את הכליות. אלכוהול? במידה מתונה. מבחינה אנרגטית, אלכוהול נחשב מחמם.

קר שם בחוץ

חורף אולי אומרים אחרת בסין, אבל גם שם קר. אפילו הרבה יותר מפה. ובתחום הזה, הסינים לא המציאו כלום. הדרך הכי טובה להימנע מהקור היא להתלבש כמו שצריך. אבל אצל הסינים, צריך להתלבש טוב לא רק בשביל לשמור על חום, אלא גם כדי להימנע מכניסה של קור, דרך האזורים החשופים שלנו. ואם כבר מעיל, שיהיה מספיק ארוך בשביל לכסות גם את אזור הגב התחתון. מקום משכנן של הכליות.

baner erka
  

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך

Say something here...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.