Write a comment
זה הכל בראש: על ידי גירוי חלק מסוים במוח הצליחו מדענים לגרום לעכברים להימנע מאכילה, למרות שלא אכלו זמן רב. בקרוב אצלנו?

דיאטה, וזאת יודע כל מי שניסה, גם אם נכשל, היא עניין נפשי. המאבק, השליטה, ההתגברות, ומה לעשות – גם הכשלון. כל אלה ועוד מתחילים ונגמרים בראש, לא בצלחת. תחושת הרעב גורמת לנו לאכול יותר ממה שאנו צריכים, ובעקבותיה באה העלייה במשקל, הדיאטות החוזרות ונשנות, ההצלחה שרודפת כשלון, וחוזר חלילה. אבל האם ייתכן כי בעתיד הקרוב נוכל לשלוט בתחושת הרעב שלנו?

נוירו-פיזיקאים באוניברסיטאות הארוורד בארה"ב ואדינבורו בסקוטלנד דיווחו כי מצאו את החלק במוח ששולט בתחושת הרעב. יש לסייג ולציין כי הניסוי נערך בינתיים רק בקרב עכברים. ממצא זה עשוי בהחלט להיות פריצת דרך לטיפול בהשמנת יתר (Obesity), אחת מהמגפות של החיים בעולם המערבי המודרני.

שליטה על הדחף לאכול

המחקר האמור התפרסם במגזין Nature Neuroscience. המדענים מצאו רצפטור במוח, נוירון המכונה מלאנונקורטין 4 (melanoncortin 4 receptor-regulated , ובקצרה - MC4R), המשדר למוח אות כי החיה, או האדם, שבע.

תחושת הרעב נועדה להבטיח הישרדות, ונוצרת כאשר המוח מזהה כי מאגרי האנרגיה בגוף הולכים ומתכלים. הנוירון האמור הוא חלק מקבוצת נוירונים הנמצאת בהיפותלמוס במוח ותפקידה לזהות צניחה ברמת האנרגיה בגוף. הנוירון MC4R אחראי על תחושת השובע וביכולתו לשלוט בדחף ובתשוקה לאכילה.

אם יקבל גירוי מלאכותי חיצוני, יוכל הרצפטור MC4R לשגר למוח את המסר "שבע" גם אם האדם אכל פחות מכפי שהתרגל, או אכל במידה הנכונה לו. המדענים סבורים כי שימוש מושכל בגירוי המלאכותי יוביל אנשים לאכול פחות, וזאת מבלי לחוש רעבים.

שימוש נכון יביא לאכילה מופחתת

"אחת הסיבות המרכזיות שאנשים מפסיקים דיאטות היא התחושה הלא נעימה והמתמידה של רעב", אמר פרופ' ברדפורד לואו מבית הספר לרפואה בהארוורד, אחד החוקרים בניסוי. "הניסוייים שלנו הראו כי שימוש נכון בנוירון MC4R יוביל לאכילה מופחתת ולירידה במשקל, ללא ההרגשה הקשה של הרעב שלא נגמר".

וזה עובד גם הפוך...

החוקרים ערכו גם בדיקות הפוכות וגרמו לחלק האמור במוח העכברים לגרום להם לאכול. התוצאה – העכברים התנפלו ברעבתנות על המזון שהוגש להם, אף על פי שאכלו זמן קצר קודם לכן...

"שתי התוצאות הללו מראות כי הנוירון שבחנו מתפקד כבלם בעת האכילה וחיוני למניעת אכילת יתר", סיכם פרופ' לואו. המטרה הבאה הניצבת בפני החוקרים היא לפתח תרופה מתאימה לבני אדם לשם שימוש נכון בנוירון האמור.

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך

Say something here...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.