Write a comment

 

בדיוק כשחשבנו שאנחנו ילדים טובים שאוכלים שתי מנות דג בשבוע כדי לשמור על הלב שלנו בריא וחזק, מגיע מחקר שרומז שלא כל הדגים אותו דבר ושלמעשה, חלק מהם יכולים לגרום ליותר נזק מאשר תועלת.

על דגים, חומצות שומן מסוג אומגה 3, חומצות שומן מסוג אומגה 6 ועל כל מה שביניהם.

מזל דגים

נתחיל בתקציר הפרקים הקודמים. אומגה 3 ואומגה 6 הן שתי חומצות שומן שלא מיוצרות בגוף. אומגה 3 היא חומצת שומן שמאיישת בעקיפין תהליכים רבים, כמו לחץ דם, תחושת כאב, טמפרטורת הגוף, תגובות אלרגיות ופעילות הורמונאלית. היא קשורה להפחתה בכולסטרול הרע, ולכן תורמת לפחות מחלות לב ועורקים, מונעת התקפי לב חוזרים וכנראה שגם מונעת מהתקפי לב להתרחש מלכתחילה. היא גם טובה למערכת החיסונית, מונעת דלקת פרקים וכנראה שגם לדיכאון היא עושה רק טוב.

חומצות שומן מסוג אומגה 3 חשובות גם בגלל שהן מאזנות את חומצות השומן מסוג אומגה 6, חומצת שומן חיונית נוספת שאנחנו צריכים בתזונה שלנו. חומצת שומן מסוג אומגה 6 קשורה לתהליכים הורמונאליים ולמניעת תהליכי הזדקנות. היא מצויה בשפע בתזונה שלנו, ומגיעה במיוחד משומן הטראנס המזיק, שנמצא במאפים ומזונות מעובדים, אבל גם מגרעינים וזרעים.

כדי שחומצות השומן מסוג אומגה 3 יצליחו לאזן את חומצות השומן מסוג אומגה 6, הצריכה התזונתית המומלצת צריכה להיות לכל היותר ביחס של 4:1 לטובת אומגה 6. הבעיה היא שבפועל, אנחנו בדרך כלל אוכלים פי 20 יותר אומגה 6.

לפי מספר מחקרים, עודף חומצת שומן מסוג אומגה 6 מגביר את הסבירות להתפתחות לא מעט מחלות, כמו התקפי לב, שבץ, דלקת פרקים, אוסטיאופורוזיס, הפרעות מצב רוח וסרטן. עודף ממנה גם מפריע לעבודה שעושה אומגה 3, חלק בגלל ששתיהן מתמודדות פחות או יותר על אותם אנזימים.

עד עכשיו, איגוד הלב האמריקאני (AHA) המליץ לנו להיפגש פעמיים בשבוע עם אנשובי, קרפיון, הליבוט, הרינג, פורל מקרל, סלמון, בס וטונה. כולם דגים שעשירים בחומצות שומן מסוג אומגה 3. אבל אז התפרסם גיליון חודש יולי של כתב העת איגוד התזונה האמריקאני (Journal of the American Dietetic Association) ושינה קצת את פני הדברים.

יצאת טונה
כשהחוקרים השוו בין זני דגים שונים, הם מצאו כי התכולה של אומגה 3 נעה בין בכלל לא, לכמעט 4,000 מ"ג למאה גרם דג. אבל, אומגה 3 היא לא הבעיה.

כשהחוקרים השוו בין ארבעת דגי הבריכה הפופולאריים ביותר (סלמון, פורל, שפמנון ואמנון) הם מצאו כי שני האחרונים ככל הנראה מכילים הרבה יותר חומצות שומן מסוג אומגה 6 מאשר אומגה 3.  בשניהם גם נמצא ריכוז גבוה של שומן רווי. הסיבה שאותם דגים מכילים יותר אומגה 6, היא כנראה בגלל מה שהם בעצמם אוכלים.

בגלל שחוסר איזון כזה, בין אומגה 3 לאומגה 6, יכול לגרום לבעיות רבות, חלקן גורם מפתח בהתפתחות מחלות לב, המחקר מציע כי שפמנון ואמנון עלולים למעשה להיות יותר מזיקים מאשר מועילים. לעומתם, פורל וסלמון נמצאו כבחירות הטובות ביותר למי שרוצה ליהנות מהיתרון התזונתי הפוטנציאלי של דגים.

אתם יכולים לקבל את זה, אתם יכולים גם לא. אתם גם יכולים לאכול הרבה פשתן, שמן קנולה, ברוקולי, מלון, תרד, כרובית ואגוזים. זה מה שצמחוניים עושים כדי לקבל עוד קצת אומגה 3.  

למידע נוסף ושאלות בקרו בפורום תזונה

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך
תגובות פייסבוק
comments

Say something here...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.