Write a comment

 

מספרים שפעם גברת מגונדרת פנתה לג'ורג' ברנרד שאו באירוע חברתי כלשהו ושאלה אותה: "האם ידוע לך, אדוני, שקפה הוא רעל איטי מאוד?". "אכן, גבירתי", השיב המחזאי האירי הידוע, "אני שותה אותו כבר 70 שנה".

קצת על קפה, המשקה הפופולארי שמיליוני אנשים בעולם לא מתחילים את הבוקר בלעדיו

60 שניות

הקפה הגיע לאירופה מאפריקה כבר במאה ה-16. לא כאן המקום לסקור את כל ההיסטוריה שלו, נאמר רק שבחצרות המלכים הוא נוצל כמרפא דווקא. כך למשל, סמואל קולינז, רופאו האישי של הצאר הרוסי פטר הגדול, המליץ לשתות את הקפה לאחר סעודת צהריים, וטען כי הוא מהווה אמצעי יעיל נגד התקררויות וכאבי ראש למיניהם. הביולוג השבדי הידוע קארל ליניי, שחי במאה ה-18, טען כי "משקה זה מחזק את הקיבה, מסייע בעיכול המזון, מנקה את המעיים ומחמם את הבטן".

למה לא

מאוחר יותר הקפה התקבל כמשקה מעורר והפסיקו להתייחס אליו כאל תרופה. נהפוך הוא – אפילו החלו לייחס לו תכונות מזיקות. כיום בקהילייה הרפואית הביקורת נמתחת בעיקר על המרכיב העיקרי של הקפה – הקפאין. 0,2 גרם של קפאין טהור, למשל, הנמצא בכוס אספרסו קטנה למשל, גורם לדפיקות לב מואצות. קפאין מואשם בהשפעה שלילית על כל מערכת הלב, וכן בכאבי ראש, בחוסר שינה ובמחלות מעיים.

מסתבר, אם כן, שהרופאים המודרניים בהחלט אינם מסכימים עם הקולגות שלהם מהמאות ה-17 וה-18. נוסף לכף, האנדוקרינולוגים טוענים כי הקפאין משפיע לרעה על הכבד, המתקשה לעבד את הסוכר לגליקוגן – חומר המשמש לשימוש עתודות הגלוקוז, מה שמעלה את הסיכון למחלת הסוכרת. הקפאין בעייתי גם למי שלוקה בכיס המרה. לנשים בהיריון מומלץ לשתות אותו במשורה – לא יותר מ-3-4 כוסות ביום, כדי לא לפגוע בספיגת ברזל בגוף. נשים מיניקות יעבירו את הקפאין לתינוקיהן, מה שעלול לגרום לבעיות בשינה שלהם.

למה כן

עם זאת, בקרב הרופאים יש גם המצדדים בשתיית קפה. הם מצביעים על כך שהקפה כולל מגנזיום וכרום, חומרים האחראים על ייצור טבעי של אינסולין, ולפיכך דווקא מגנים מפני הסוכרת. כמו כן הקפה כולל אנטי-אוקסידנטים ואת האנזים פוליפנול, אשר מחזקים את האורגניזם במלחמתו במחלות השונות. מחקרים שנערכו בנושא הצביעו על כך ש-1-3 כוסות קפה ביום מקטינים ב-30 אחוז את תמותת הגברים מסרטן הפרוסטטה, ואילו 3-5 כוסות קפה ביום לאורך 20 שנה מקטינים את הסיכון של התפתחות מחלת האלצהיימר אצל אנשים מבוגרים. כוס קפה עשויה גם לעזור לבעלי לחץ דם נמוך, ולאלה הסובלים מתשישות ומכאבי ראש.

אז לשתות או לא?

יש הנמנעים מלשתות קפה בטענה כי הדבר מזיק לבריאות. לעומתם, יש כאלה שלעולם לא ייגמלו מהמשקה האהוב. לאלה האחרונים נמליץ להימנע דווקא מקפה נמס: תהליך העיבוד המורכב שלו מעקר ממנו את רוב המרכיבים המועילים שלו. מוטב לצרוך קפה כפי שמכינים אותו במזרח. קפה טחון מבשלים זמן רב על האש, מה שמוריד את ריכוז החומרים המזיקים שבו ומאפשר לכל הארומה שלו לפרוח – האין דווקא זה מה שמושך את מעריצי הקפה?

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך
תגובות פייסבוק
comments

Say something here...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.