Write a comment
כל הסיבות הטובות להכניס קצת פלפל לחיים ולצלחת. חריף זה כמו גויאבה – או שאתה מת עליו או שאתה לא יכול להתקרב אליו. ניתן לחלק את העולם לשניים – אלה שלא יכולים לאכול ארוחה בלי משהו חריף ותמיד יוסיפו סחוג, פלפל, צ'ילי, טבסקו משהו!! ובצד השני, אלה שלא יתקרבו לרשימה הנ"ל ולא יגעו בה גם עם מקל. יאכלו בתיאבון פלאפל, טחינה, חומוס, שקשוקה – אבל נטורל, בלי שום תוספת אדומה או ירוקה.

כשאנחנו מדברים על חריף, אנחנו מתכוונים בעצם למרכיב הנקרא קפסאיצין, המגרה את הריריות ואת העור ונותנת את תחושת החריפות. יותר קפסאיצין – יותר חריף, ויש סולם שלם של חריפות לפי רמת הקפסאיצין באוכל הנקרא "סולם סקוביל". קפסאיצין טהור מכיל 16,000 יחידות סקוביל. הפלפלים הירוקים שאנו מכירים בארץ? מדורגים נמוך בסולם, והנה כמה דוגמאות מייצגות.


סולם סקוביל
  • פלפל גמבה מתוק: 0 יחידות סקוביל
  • פלפל חלפיניו, פלפל טבסקו, פלפל הונגרי: 3,500–8,000
  • פלפל צ'יפוטלה: 10-23 אלף
  • פלפל קאיין: 30–50 אלף
  • מלגואטה (תאילנדי): 50–100 אלף
  • פלפל סאבינה: 350-580 אלף
  • תרסיס פלפל בשימוש המשטרה: 1.5–3.5 מיליון

מכיוון שבאש עסקינן, המיתוס הרווח הוא שחריף גורם לאולקוס ולא טוב לבעלי קיבה רגישה. האמת היא שצריך לאכול 10-20 פלפלים חריפים חיים כדי לעורר איזשהו סיכון צנוע לבעיות בקיבה, וזה קצת הרבה.

ואחרי ששמנו בצד את האפשרות הלא סבירה לנזק, אפשר לדבר על בריאות. מחקרים חדשים מראים כי לקפסאיצין האמור ישנן תכונות בריאותיות משמעותיות, שיכולות לעניין כמעט כל אחד. על כן, הנה היכרות עם הפלפל החריף מהכיוון הבריאותי.

נגד סרטן
עדיין אין מסקנות חותכות, אבל מחקרים ראשונים מצאו קשר בין צריכת קפסאיצין והמלחמה בסרטן. ככל הנראה, הקפסאיצין מונע התפתחות תאי סרטן ואף הורג תאים סרטניים, מבלי לפגוע בתאים הבריאים שסביבם. החוקרים סבורים כי זו הסיבה מדוע במדינות בלתי מפותחות אבל עם מטבח חריף, כמו הודו ומקסיקו, שיעור חולי הסרטן נמוך למדי.

להקטנת הסיכון לסוכרת
מחקר שנערך באוסטרליה ב-2006 מצא כי כמות האינסולין המופרשת מהלבלב לאחר ארוחה הכוללת מזון חריף קטנה מהכמות הנדרשת להובלת הסוכר מהדם אחרי ארוחה ללא חריף. הפרשה גבוהה של אינסולין עלולה להעיד על מחלת הסוכרת, כך שצריכת מזון חריף מורידה את הסיכון למחלה נפוצה זו.

נגד כאבי ראש
בפלפל החריף נקשרו אמונות בדבר יכולתו לשכך כאבים. והנה, מחקרים מצאו כי הקפסאיצין מזרז את זרימת הדם באזור המצח והעיניים ובכך משכך כאבי ראש ומיגרנות. בעת מיגרנה מתכווצים כלי הדם באזור זה וגורמים לכאב העז. 

לחיים ארוכים
מחקר ענק שנערך בסין במשך יותר מ-7 שנים, דגם אורחות חיים ותזונה של קרוב לחצי מיליון איש (!) בטווח גילים מ-30 עד 80. אחרי שאיזנו ושיקללו את הנתונים, התברר כי אנשים שהקפידו על צריכת מזון חריף לפחות פעמיים בשבוע, הורידו את הסיכון לתמותה מוקדמת ב-10%. אגב, הבחירה במזון חריף היתה מ-4 אפשרויות - פלפל צ'ילי טרי, פלפל צ'ילי יבש, שמן צ'ילי, ורוטב צ'ילי.

למניעת השמנה
מחקרים ראשוניים מראים כי אכילת חריף מקטינה את כמות המזון הכוללת שאנו אוכלים. על פניו, זה נראה אבסורד, וכל מי שאוכל חריף יודע כי עם החריף פותח את התיאבון. אבל חריף ככל הנראה מגדיל את תחושת השובע, ולאורך זמן מצטבר התוצאה של השפעת החריף היא אכילה מופחתת.

נקודה נוספת – אכילת קפסיאצין מגדילה את כמות האנרגיה שאנו שורפים, ומגבירה את חמצון רקמת השומן בגוף, דבר התורם אף הוא לירידה במשקל ולהפחתת מסת השומן בגוף.

נגד הצטננות
הימצאות קפסאיצין בחלל האף ובדרכי הנשימה גורם להזרמת נוזלים למקומות אלה. הליחה והנזלת הופכות נוזליות ומתפנות מהר מדרכי הנשימה.

מצב רוח טוב
הקפסאיצין גורם לשחרור אנדורפינים, אותם חלקיקים משמחים שתפקידם המרכזי הוא הקלה על כאב, ועל הדרך גם גורמים להתרוממות רוח ולתחושה טובה.  

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך
תגובות פייסבוק
comments

Say something here...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.