Write a comment

 

גם אם שנת הלימודים לא תפתח בזמן, בסופו של דבר היא תפתח. וכשזה יקרה, הילדים שלנו יצטרכו לאכול משהו. תזונה לילדים (או ההורים?) שרוצים להיות רופאים ומהנדסים. או לפחות כדי שהמורה לא תדבר על הפוטנציאל ההוא הלא מנוצל..

למוח שלנו יש תיאבון בריא מאוד, על אחת כמה וכמה למוח של ילדים. הוא הראשון מבין איברי הגוף שסופג את החומרים המזינים מהמזון, והוא לא אוהב שאנחנו מאכילים אותו לוקשים.

שיבולת שועל
אם אוכלים אותה דבר ראשון על הבוקר, שיבולת שועל מספקת לילדים מספיק אנרגיה ודלק למוח לכל היום. מבחינת קלוריות היא לא משמינה, מכילה שומן מהסוג הטוב (רב בלתי רווי), עמוסה בסיבים תזונתיים, מכילה הרבה מאוד חלבון, ויטמינים מקבוצת B וויטמין E, ואת המינרלים אשלגן ואבץ שמאפשרים לגוף ולמוח לתפקד בפול פאוור. חוץ מזה, היא גם מרגיעה ומשביעה.  

דגנים מלאים
המוח צריך אספקה מתמדת של סוכר, ודגנים מלאים מספקים את הסחורה. בהשוואה לדגנים לא מלאים, דגנים מלאים מכילים יותר סיבים תזונתיים (שעוזרים לווסת את שחרור הסוכר בגוף), יותר ויטמינים (בעיקר B ו-E), יותר מינרלים (סלניום, מגנזיום וזרחן) יותר חלבונים ויותר נוגדי חימצון. חוץ מזה, לפי מחקרים הם גם משביעים יותר ולכו תתווכחו עם עובדות.

ביצים
האופציה הבטוחה להורים שלא יודעים להכין שום דבר חוץ מחביתה. ביצים הן מקור מעולה לחלבון, והחלמון של הביצה עשיר גם בכולין (choline) רכיב תזונתי חשוב ששייך לוויטמינים מקבוצת B. כולין אחראי על חילוף החומרים של שומן, על פעילות מערכת העצבים ועל התפתחות זיכרון, בגלל שהוא מעורב בתהליך הייצור של המוליך העצבי אצטילכולין (ACH) שאחראי על זה שגם בעוד חמש דקות תזכרו את מה שקראתם. כולין נמצא גם בעדשים, כבד, אורז מלא, אפונה ונבטים. 

סלמון

לא תמצאו הרבה ילדים שיבקשו סנדוויץ' עם סלמון, אבל סלמון הוא מקור מעולה לחומצת שומן מסוג אומגה 3, שחיונית לגדילה ולתפקוד של המוח. לפי מחקרים, תזונה עשירה באומגה 3 תורמת לתפקודי מוח טובים יותר. גם טונה היא מקור טוב לאומגה 3, אבל לא כמו סלמון, בגלל שהיא דג יחסית רזה. חומצת השומן אומגה 3 טובה גם נגד דיכאון, אז פחות סביר שבעוד כמה שנים הילדים שלכם ישבו על ספת הפסיכולוג ויספרו איך ההורים שלהם הכריחו אותם לאכול סלמון.

פירות יער

כשאנחנו היינו ילדים, היו שולחים אותנו לבית ספר עם תפוז חתוך לרבעים. אבל מסתבר שאת המקום של ספקי ויטמין C תפסו פירות היער. תותים, דובדבנים, פטל, אוכמניות, חמוציות. מה שיותר עמוק (הצבע), ככה יותר מזין. פירות יער מכילים רמות גבוהות של נוגדי חימצון ומחקרים מראים שהם משפרים את הזיכרון.

מוצרי חלב

חלב ויוגורטים מכילים חלבון ופחמימות, מקור האנרגיה החביב על המוח. חוץ מחלבון ופחמימות, הם מכילים גם ויטמינים מקבוצת B, שחיוניים לגדילה של רקמות המוח, אנזימים ומוליכים עצביים, וכמות לא מבוטלת של ויטמין D, שלפי מחקרים ילדים ומתבגרים צריכים פי 10 יותר ממנו בשביל מערכת העצבים והשרירים, ולמחזור החיים של תאי הגוף.

שעועית

שעועית היא קטניה מיוחדת, שילוב מושלם בין חלבון, פחמימות מורכבות, סיבים תזונתיים, והמון ויטמינים ומינרלים. היא שומרת על האנרגיה ועל רמת החשיבה של הילד בשיא, מה שהופך אותה למזון מושלם למוח.

ירקות בצבעים

מבושלים או טריים, ירקות עם צבע עשיר ועמוק הם המקור הטוב ביותר לנוגדי חימצון ששומרים על תאי הגוף בריאים וחזקים. למה חשוב שיהיו בצבעים שונים? בגלל הפיטוכימיקלים, מה שנותן להם את הצבע וכנראה שגם את הערך התזונתי הגבוה. ירוקים בגלל הלוטאין, אדומים בגלל הליקופן, כתומים בגלל הבטא-קרוטן והסגולים בגלל האתנוציאנינים.

בשר רזה

בשר הוא אחד מהמקורות הטובים ביותר לברזל, מינרל חיוני שעוזר לשמור על אנרגיה וריכוז. בשר מכיל גם אבץ, שעוזר לזיכרון. החלופות הצמחוניות הן סויה, שעועית ותרד, שמכילות ברזל שמקורו בצומח (nonheme).

חמאת בוטנים
תודו שלא ציפיתם לזה, אבל בבוטנים ובחמאת בוטנים יש הרבה מאוד דברים טובים. למשל, תיאמין (
thiamin), שאתם בטח מכירם בתור ויטמין B1, או ויטמין מצב הרוח. תקראו לו איך שתקרא לו, הוא ויטמין שחשוב לגדילה של ילדים. הוא מפעיל אנזימים אחרים, כדי שהם יעשו את העבודה השחורה של להפוך סוכר לאנרגיה, הוא שומר על מאזן הנוזלים בגוף וחיוני לחילוף החומרים במערכת העצבים. נכון, חמאת בוטנים עשירה בקלוריות, אבל גם בחלבון, ויטמין B ו-E, ובמינרלים סידן, זרחן, נתרן ואשלגן. לא רע בכלל בשביל ממתק יומי.   

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך
תגובות פייסבוק
comments

Say something here...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.