Write a comment

 

סבתא צדקה כשנופפה בגזר, אבל ישנם מאכלים נוספים המכילים את הוויטמינים, המינרלים, נוגדי החמצון, חומצות השומן ועוד דברים טובים שיסייעו לכם לשמור על ראייה תקינה וחדה

איכות חיים, "לייף סטייל" בלעז, כבר תופסת חלק נכבד מהחיים המערביים. האחוז בציבור שמקפיד על תזונה נכונה ופעילות ספורטיבית הולך וגדל. ואיכשהו, כשמדברים על איכות חיים, הדיבור הוא על דיאטה, גוף רזה, כושר גופני, לב תקין, שרירים חזקים – אלה הנקודות המרכזיות. תחומים אחרים, החשובים כמובן לא פחות, נשארים קצת מוזנחים, וחבל. חבל, כי יחס הוגן בכלל ותזונה נכונה בפרט יכולים לחולל נפלאות. קחו למשל את חוש הראייה, ההולך ונחלש ככל שחולפות השנים. אז במקום להחליף מספר במשקפיים, הכירו את המאכלים שיעזרו לו להישאר חד ומפוקס.

גזר

בכל זאת, סבתא (וגם באגס באני..) ידעה על מה היא מדברת. הגזר, CARROT בלעז, מכיל כמות יפה של בטא-קארוטן, ומכאן נגזר שמה של התרכובת הצמחית המעניקה לירק את צבעו הכתום. ומה שחשוב יותר, הוא חומר מוצא לוויטמין A, החיוני לגוף בכלל ומשפיע על חוש הראייה בפרט (וראיית הלילה בפרוטרוט). במלחמת העולם הראשונה התלוננו טייסים על קשיי ראייה בלילה, ובין היתר התבקשו לאכול גזר יומם וליל, כדי להעלות את רמת הבטא-קרוטן בגופם. הבטא קרוטן מתפקד גם כנוגד חמצון ומגן על העיניים מפני מחלות כמו קטרקט, וניוון (AMD -   Age-related Macular Degeneration).

מומלץ כמובן לאכול את הגזר חי, בסלט או כמקלות נשנוש לצד מטבל חביב. אפשרות נוספת ליהנות מהכתום הכתום הזה היא לסחוט אותו למיץ גזר בריא, והאמת שגם טעים למדי.

פלפל

אדום, ירוק, צהוב, כתום – רק תבחרו את הצבע האהוב עליכם אצל הירקן. פלפלים עשירים בוויטמין C, שכה חשוב לשמירה על ראייה תקינה. ויטמין C מוריד את הלחץ התוך-עיני, עניין שאין להגזים בחשיבותו ככל שחולפות השנים והגיל מתקדם, ובכך מונע את מחלת הגלאוקומה. ואכן, בעיניים קיים ריכוז גבוה יחסית של ויטמין C, וחשוב לשמור עליו ולתחזק אותו.

בסלט, פסטה, כריך, כתוספת למנה העיקרית או כבסיס לירק ממולא – רק תבחרו איך אתם אוהבים את הפלפל שלכם. אל תוותרו עליו.

מקור נוסף מצוין לבטא קרוטן היא הבטטה, שמקבלת את צבעה הכתום מהבטא קרוטן. חשוב להקפיד לא לקלף את הבטטה אלא לאכול אותה על קליפתה ובכך לשמור על כל הערכים התזונתיים שבה.

עופות

בשר עוף, הודו ואפילו יען אינם רוויים בשומן ונחשבים בריאים וטובים בכל דיאטה, ועל הדרך, ומה שרלבנטי לעניינינו ולעינינו, – עשירים באבץ, ברזל ואשלגן, מינרלים חיוניים לשמירה על ראייה תקינה. אבץ בתוספת ויטמין A מיטיב את ראיית הלילה שלנו ומסייע להסתגל במהירות לחשיכה, כמו גם להתאושש במהירות מסינוור פתאומי. הברזל, בין תפקידיו הרבים בגוף, קשור באספקת החמצן לעיניים ומעכב את ניוון הראייה.

בנוסף למינרלים, בבשר עוף והודו תמצאו גם כמות יפה של ויטמינים מקבוצת B (למשל b12 או b3, המוכר גם כניאצין), החיוניים עד מאד לתפקוד תקין של עצבי הראייה בכלל והעצב האופטי בפרט.

תרד

לא רק באגס באני, גם פופאי הכיר את הסוד. העלים הירוקים של התרד הם מקור מצוין לוויטמינים, בדגש על בטא קרוטן וויטמין C הנזכרים לעיל, וגם לוטאין וזקסאנטין – שני נוגדי חמצון הנמצאים במרכז העין (מוקולה) ומסייעים לעיניים להסתגל לחושך (ראיית לילה) ומחדד את הראייה. כמו כן, הלוטאין מסנן את הקרינה האולטרה סגולה מהשמש, הגורמת להזדקנות הרשתית ולנסיגה בחוש הראייה. הלוטאין והזקסאנטין הם פיגמנטים צהובים, אך מיוצרים בירקות ופירות ירוקים כהגנה מאור השמש בתהליך הפוטוסינתזה. לכן תמצאו אותם בעיקר באפונה, כרישה, ברוקולי, אצות ועוד; וגם בירקות ופירות צהובים, כמו פלפלים, מנגו, פפאיה, תפוזים וכו'.     

דגי סלמון וסרדינים

ככלל, דגי מים קרים הם המקור הנכון והטוב לחומצת שומן מסוג אומגה 3, אותה גוף האדם אינו מייצר ועליו לקבלה מן החוץ. הסלמון והסרדינים עשירים באומגה 3 במיוחד, ועל כן מומלצים.

בעיניים נשמר ריכוז גבוה יחסית של אומגה 3, ותפקידה של חומצת השומן הוא להגן על הרשתית מפני ניוון. מחקרים הראו כי ראייתם של ילדים שאמותיהם צרכו כמות מספקת של אומגה 3 בזמן ההריון וההנקה טובה משל אלו שאמותיהם לא שמו דגש על צריכת חומצת השומן האמורה. מחקר אחר, בו השתתפו מעל 1,800 איש ושנמשך לא פחות מ-12 שנה, העלה כי צריכה מוגברת של אומגה 3 עשויה לצמצם את הסיכון לאובדן ראייה עם הגיל בכ-30 אחוזים.

בנוסף לדגים, אפשר למצוא אומגה 3 גם בצמחי מים קרים (אצות), זרעי מרווה, אגוזי מלך, תרד, שמן פשתן ושמן קנולה.

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך
תגובות פייסבוק
comments

Say something here...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.