Write a comment

 

החום הכבד של הקיץ, הצמיחה וההתחדשות של האביב, הימים הקצרים והקרים של החורף. הרפואה הסינית מאמינה שלכל עונה בשנה, יש השפעה משמעותית על הבריאות שלנו. בכל זאת, גם אנחנו חלק מהטבע.

למה כל כך חשוב לאכול נכון בחורף לפי הרפואה הסינית, ומה זה בדיוק אומר לאכול נכון.


שינויי מזג האוויר
נקודת ההסתכלות של הרפואה הסינית על תזונה מאוד שונה משלנו. את התרופות שלהם הם עשו לפני הימים של טכנולוגיה מתקדמת, והאפשרות היחידה שלהם היתה להשתמש במה שהיה. ומה שהיה זה מזון, והרבה ממנו. אבל במקום לדבר על מזון במונחים של פחמימות, חלבונים ושומנים, הם בחנו את ההשפעה הכללית שיש לסוג מסוים של מזון. והתוצאה שלהם היתה מדהימה בפשטות וביעילות שלה.

בגלל שברפואה הסינית הסוד הוא באיזון, הם בדקו איך האיזון של הגוף נשמר, או מופרע על ידי סוגים שונים של מזון. ככה הם גילו שיש מזונות מחממים, או מקררים, או ניטראליים ועוד. אבל זה לא נגמר כאן. מעבר לאיכות האנרגטית של מזון, כל סוג של מזון משפיע גם על איבר מסוים, או קבוצת איברים.

בדרך הזאת, הם השתמשו בתזונה כדי לטפל במחלות, ובעיקר כדי למנוע אותן לפני שהן בכלל מתחילות. הסינים האמינו (ועדיין מאמינים), שאם מתאימים את התזונה לשינויים העונתיים אפשר לשמור על הבריאות לאורך כל השנה.

באופן עקרוני, הפילוסופיה הסינית אומרת שהטבע הוא מאוד פשוט. מה שהוא נותן, זה כנראה מה שהוא מתכוון שנאכל. התזונה הנכונה ביותר לעונה מסוימת, כוללת את הדברים שגדלים באופן טבעי באותה עונה (למשל אבטיח בקיץ). באופן ספציפי לחורף, הדגש הוא על תזונה שתעזור לשמור על טמפרטורת גוף חמה.

אז חורף הוא לא זמן לגלידות. חורף הוא זמן לתבלינים מחממים כמו ג'ינג'ר, קינמון, שום, דבש ופלפל. הרפואה הסינית לא תמיד ממליצה על תזונה חריפה או מתובלת מאוד, אבל בחורף, ובמידה מתונה, לתזונה כזאת יכולה להיות השפעה מחממת.

בנוסף, תזונה חורפית כוללת ירקות עונתיים, כמו ירקות שורש והרבה גרעינים ואגוזים. גם כי אנרגית היאנג המחממת של הטבע מרוכזת בהם, וגם הם יכולים לחזק את הכליות ואת הצ'י. באופן דומה, הפירות המומלצים הם פירות עונתיים. תפוחים, אגסים ופירות הדר.

בתזונה סינית קלאסית, לא תראו כמויות של בשר, אף פעם, באף עונה. אבל דווקא בחורף בשר בקר, או עוף מומלצים (גם עצמות) כי הם מזינים, מחממים ומחזקים את הגוף. תה צמחים חם מומלץ לשתות לאורך כל היום.

הסינים מאמינים כי תזונה שכוללת מזונות לא עונתיים (סלט טרי, משקאות קרים) גובה את המס ממערכת החיסון, כיוון שהגוף יצטרך לעבוד שעות נוספות כדי להתחמם. וזה מה שעושה למחלות עבודה הרבה יותר קלה. ההשלכות של זה יכולות להיות רבות. מהתקררויות תכופות, כאבים (במיוחד כאבי גב תחתון), בעיות דרכי נשימה עליונות (כמו שיעול) ועוד.

להקשיב לטבע
קל לנו יותר להבין איך התזונה משפיעה עלינו, אם ההשפעה היא חזקה ומיידית. קחו למשל קפה. אבל כאשר ההשפעה היא איטית ומתונה והביטוי שלה יותר עדין, יותר קשה לנו להבין.

תזונה נכונה חשובה במיוחד בחורף, כי במהלך הקיץ, החום יכול לגרום לאובדן אנרגיה ותשישות של הגוף. בחורף, כשהטמפרטורה נמוכה באופן משמעותי, הגוף מאבד הרבה חום. תזונה יכולה לעזור לבנות מחדש את הצ'י.

הסינים מאמינים שכל מה שאנחנו צריכים לעשות, הוא להקשיב למחזוריות של הטבע. הוא ינחה אותנו  מה הכי נכון. בסתיו עצים נשארים בלי עלים, בחורף בעלי חיים מורידים הילוך. וכך גם אנחנו צרכים לעשות. להישאר בבית, להזין את הגוף, לתת לו לנוח כמה שהוא מבקש, ולבנות את היסודות לבריאות טובה. גם אם זה אומר להעלות קצת במשקל.

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך
תגובות פייסבוק
comments

Say something here...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.