חזרה לידע מקצועי ראשי
הדפסה
Write a comment

בספטמבר 2007  הכריזו בשטראוס על נסיגה חד-צדדית ומלאה מהמקררים בסופרים. הסיבה: חשש לליסטריה בגלל תקלה בתהליך השטיפה והניקיון של מוצרי החסה. בינתיים החברה פועלת בשיתוף עם משרד הבריאות כדי לתקן את הבעיה. ועד שיחליטו שאפשר לחזור לגבולות ספטמבר 2007, כמה מילים על מה זה בכלל ליסטריה.

כרטיס ביקור
ליסטריה (
Listeria monocytogenes) זה החיידק, ליסטריוזיס זאת המחלה. הפעם הראשונה ששמעו עליו הייתה בשנות ה-20 של המאה הקודמת. אבל הפעם שהוא באמת תפס כותרות הייתה בשנת 1999 בארצות הברית. מתוך מאה מקרים של הידבקות , 14 הסתיימו במוות. הוא אולי עושה שרירים, אבל בקהילה של החיידקים הוא לא נחשב למאוד קטלני, על כל מיליון אנשים ידבקו בו כשלושה. בהשוואה נגיד לאחת מתשע (סרטן השד) זה לא הרבה. ולמרות שעוד כמה ימים נשכח מהכל ונחזור לאכול חסה משקית, כנראה שזאת לא הפעם האחרונה שנשמע עליו, אומרים שהמחלה נמצאת במגמת עלייה.

חיידק הליסטריה נמצא באדמה, באבק, בביוב, במי השקיה, במזון של חיות וגם בהפרשות שלהן. הכי נוח לו בטמפרטורה של 41 מעלות ואיפה שיש ריכוזי מלח גבוהים, אבל הוא מצליח לשרוד גם איפה שחיידקים אחרים היו מתייאשים מזמן, כלומר גם בטמפרטורות נמוכות יותר (כמו במקרר שלנו) או בטמפרטורות גבוהות בהרבה. את הדרך אלינו הוא עושה דרך מוצרי  מזון. זה יכול להיות בשר, דגים, ירקות, מוצרי חלב שלא עברו פיסטור ועוד. ההדבקות לא חייבת בהכרח להתרחש דרך אכילה, זה יכול לעבור גם במגע יד, או במגע כלי בישול.

ליסטרויוזיס נחשבת למחלה זיהומית, שקשורה לתאי הדם הלבנים שהתפקיד שלהם במערכת החיסון הוא להגן עלינו בדיוק מטיפוסים כאלה. בגלל זה הוא מעדיף לא להתעסק עם אנשים בריאים, אבל אם כן, הסימפטומים יהיו דומים לאלה של שפעת: חום, עייפות, בחילה, לפעמים גם הקאות ושלשולים. כל התופעות האלה יעברו מעצמן, ואפשר גם להיות "נשאים" של ליסטריה בלי להרגיש אף אחת מהן.

מי שממש צריך להיזהר זה נשים בהריון, ילדים, תינוקות, קשישים או כל אוכלוסיה שמסיבה זו או אחרת מערכת החיסון שלה חלשה (חולי איידס, סכרת). אצל נשים בהריון החיידק עשוי לגרום לפגיעה קשה בעובר ואף להפלה, כי הוא עובר דרך השלייה מהאם לתינוק. בארץ איבדו שתי נשים את עובריהן לפני כחודש וחצי (יולי 2007) כתוצאה מהידבקות בחיידק. אצל ילדים, תינוקות וקשישים החיידק עלול לגרום להרעלת מזון, דלקת קרום המוח, דלקת קרום הלב, דלקת פרקים, גרנולומטוזיס (כיב או גידול על האיברים הפנימיים סביב מוקדי הזיהום) וספסיס (זיהום חיידקי חמור בדם).

שטוף ידיים לארוחה, החיידק יברח לך
מה שצריך לעשות זה פשוט לשמור על כללי היגיינה. אם זה כלי המטבח שאנחנו משתמשים בהם, הפירות והירקות שצריך לשטוף טוב טוב, המקרר שצריך להיות נקי, בטח ובטח אחרי הפשרה של בשר או דגים. לא משאירים אוכל בחוץ, מבשלים אותו כמה זמן שצריך (לדוג' ביצים), קונים רק איפה שיודעים שנקי, לא אוכלים אוכל שפג תוקפו או כזה שעמד יותר מדי זמן על המדף בסופר, לא אוכלים מוצרי חלב שלא עברו פיסטור, ובכל מקרה נזהרים באכילת סושי וסטייקים נאים.

 

 

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך
תגובות פייסבוק
comments

Say something here...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.