Write a comment

 

יש מזונות מסוימים שאנחנו יודעים שהם לא במיוחד טובים לנו ואנחנו משתדלים להימנע מהם בכל מחיר. אבל, בחינה מדוקדקת חושפת שחלק מאותם מזונות פשוט סובלים מיחסי ציבור לא טובים, כשלמעשה, יכול להיות שבעצם אנחנו מפסידים משהו.  

אל תתנו לרושם ראשוני להטעות אתכם.

גבינות שמנות

גבינות שמנות, מעצם ההגדרה שלהן, עשירות בשומן. אף אחד לא חולק על זה. אבל, בגלל שאנחנו מניחים שלא כל יום אתם עוברים ליד אחת כזאת, אין סיבה לא לדבר קצת על הצדדים הטובים שלה. למעשה, במידה מתונה, לגבינה יכולים להיות יתרונות בריאותיים משמעותיים. היא עשירה בסידן (שעוזר לחזק עצמות ושיניים) ולכן יכולה להיות תוכנית חיסכון מפני אוסטיאופורוזיס. גבינה היא גם מקור טוב לחלבון עשיר בחומצה לינולאית מצומדת (Conjugated Linoleic Acid), סוג של חומצת אמינו שאפשר לקבל רק ממוצרי חלב, וקשורה להפחתת הסיכון להתפתחות סרטן ומחלות-לב.

לחם

כנראה שהדיון בעד ונגד פחמימות לעולם לא יסתיים. התומכים מסבירים שאי אפשר להתעלם מקבוצת מזון שלמה, במיוחד אחת כזאת שיש לה כל-כך הרבה מה להציע. המתנגדים טוענים שאפשר ועוד איך. התשובה היא איפשהו באמצע. אין ספק שתזונה דלה בפחמימות ועשירה בחלבונים היא דרך טובה להפחית במשקל. אבל להגיד שפחמימות הוא אזור שלא מתקרבים אליו זה קצת לא פייר. נכון, חלק מהן (לחם לבן, אורז לבן) קצת פחות טובות לבריאות, אבל רק חלק. השאר (מוצרים מחיטה מלאה למשל) מתעכלים לאט בגוף, מייצבים את רמות הסוכר בדם ומונעים מאיתנו אכילה מופרזת ולא רצויה.

שוקולד

כמו רוב הדברים בחיים, גם כאן הכל שאלה של מידה. ואם כבר מידה, שוקולד קשור (ובצדק) עם קו רחב הודות לאחוז גבוה של שומן בכלל ושומן טראנס בפרט. שוקולד מריר מצד שני, למעשה קשור לכמה יתרונות בריאותיים. הבולט בהם הוא רמות גבוהות של נוגדי-חימצון שנלחמים בפלישה של רדיקלים חופשיים ומפחיתים את הסיכון להתפתחות מחלות לב ותהליכי הזדקנות. כן, מה ששמעתם. הוא עדיין משמין, ובטוח שאפשר למצוא דברים יותר בריאים ממנו, אבל עד היום אף אחד לא מת מקובית שוקולד אחת מדי פעם.

בשר אדום

לבשר אדום יצא שם של כזה שלא במיוחד בריא לכל הדברים שאנחנו נלחמים בשיניים כדי לשמור באיזון (כמו כולסטרול ולחץ דם) ולא פחות מזה, של מזון עשיר בשומן. ובכן, הוא לא. לפחות לא תמיד. הדבר הטוב בבשר אדום הוא שקל להפריד ממנו את השומן ולכן גם להימנע ממנו.  נתחים רזים יותר של בשר, מראש מפחיתים בצורה דרסטית את צריכת השומן. ואם בוחרים מראש נתחים רזים, מקבלים בדיוק את כמות השומן שיש בעוף (4 גרם שומן ב-100 גרם בשר) והחלבון הוא אותו חלבון.

פירות יבשים

אז כולנו כבר יודעים שחלק מתזונה בריאה ומאוזנת, כוללת חמישה ביום, עדיף בצבעים שונים. אבל האם פירות יבשים טובים כמו טריים?. יש פה הרבה בלבול, אבל בשורה התחתונה התשובה היא כן. ולא רק יבשים, אלא גם קפואים, או סחוטים. פירות יבשים (כמו תאנים, תמרים וצימוקים) הם אחד המקורות הטובים לסיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים. מה שהופך אותם לתחליף טוב לחטיף רע.

אבוקדו

יום אחד אבוקדו עוד יתבע אותנו על כל מה שעשינו ממנו. למעשה, אבוקדו הוא מקור עשיר לשומן חד בלתי-רווי, אשר בניגוד לשומן רב בלתי-רווי משפיע לטובה על הכולסטרול. בסדר, אז 30% ממנו הם שומן. אבל מה זה בהשוואה להגנה שהוא נותן מפני התפתחות סרטן ומחלות לב.

חמאה או מרגרינה

לחמאה יש מוניטין הרבה יותר גרוע ממרגרינה. בפועל, שתיהן מכילות את אותו אחוז שומן. ההבדל (הגדול) הוא סוג השומן. במקרה של חמאה, זה שומן רווי. אותו אחד שמעלה את רמות הכולסטרול הרע. במקרה של מרגרינה, זה שומן בלתי-רווי. אבל יש סוגים שונים של מרגרינה שגם כוללים שומן טראנס, שממנו באמת צריך להיזהר כמו מאש. מה מוסר ההשכל? מידתיות.

קפה

יכול להיות שהוא רע, אבל לפי מחקרים לא כמו שעשינו ממנו. חוקרים מאוניברסיטת גולף (Guelph) בקנדה, מצאו ששתיית כוס קפה (בערך 330 מ"ג) חצי שעה לפני אימון בחדר כושר יכולה לעזור לסיבולת גבוהה יותר והתאוששות מהירה יותר. גם מחקרים אחרים הוכיחו כי לקפה יש השפעה ממריצה על חילוף החומרים הטבעי של הגוף. או במילים פשוטות, מרזים מזה!.

סוכר או סוכרזית

כשמנסים להפחית במשקל, באופן טבעי חוסכים איפה שרק אפשר. גם בסוכר. אבל לא בטוח שהאלטרנטיבה טובה יותר. במקרה של סוכר, זה אחד מהמצבים הקלאסיים בהם הרבה יותר טוב לבחור באופציה הטבעית. חוקרים מאוניברסיטת פרדו (Purdue) בארצות-הברית, מצאו כי דווקא השימוש בממתיקים מלאכותיים יכול להוביל לעלייה במשקל, כיוון שהם עובדים על הגוף וגורמים לו להתכונן לנחיתה של הרבה קלוריות. כשהן לא מגיעות, הוא עושה אחד משני דברים. בתרחיש הראשון, הוא מייצר תחושת רעב כדי לקבל את כל המזון שהוא חיכה לו. בשני, הוא שורף הרבה פחות אנרגיה.

עניין של תזמון

אחת מההצעות השכיחות ביותר טוענת שלא ממש כדאי לנו להתקרב למקרר אחרי שהשמש שוקעת. הרציונאל? אם אנחנו עוד מעט הולכים לישון, לא יהיה לנו מספיק זמן לשרוף את כל הקלוריות שאכלנו. אבל, מחקרים מראים אחרת ויודעים להגיד שזאת לא ממש השעה ביום שבה אנחנו אוכלים, אלא כמה אנחנו אוכלים בסך הכל. מחקר אחד עקב אחר הרגלי התזונה של 2500 משתתפים וגילה כי בעוד שלסך הצריכה הקלורית היומית היה תפקיד חשוב בעלייה במשקל, השעה ביום היתה כמעט לא רלוונטית. בסך הכל זה מאוד פשוט- שורפים יותר קלוריות ממה שאוכלים ויורדים במשקל. לא משנה אם תקפתם את המקרר בלילה או לא.

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך
תגובות פייסבוק
comments

Say something here...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.