Write a comment

 

בערך אדם אחד מתוך מאה בעולם המערבי חולה במחלת צליאק (כרסת). צליאק נחשבת למחלה אוטואימונית, מה שאומר שהגוף תוקף את עצמו. במקרה של צליאק, זה רגישות לגלוטן. ברגע שהגוף מזהה גלוטן, הוא תוקף את רקמות הגוף, בעיקר את המעי הדק.

צליאק (Celiac) מכתיבה שינויי תזונה חריפים, וזו כנראה ההתמודדות הקשה ביותר של החולים. גלוטן הוא חלבון שנמצא בדגנים כמו חיטה, שיפון ושעורה. בפועל, זה אומר חיים בלי פסטה, פיצה, פלאפל. גם בלי עוגת יומולדת.

לשחרר את ווילי
צליאק היא מחלה גנטית, שכיחה במיוחד בשנתיים הראשונות לחיים, אבל היא עשויה להופיע גם אחרי ניתוח, הריון, זיהום ויראלי, או מתח נפשי רב.

לא סתם צליאק זכתה לכינוי המחלה בעלת אלף הפנים. קשה לאבחן אותה בגלל שהיא מלווה בטווח רחב של סימפטומים שיכולים באותה מידה להצביע על בעיות גסטרואנטרולוגיות אחרות, כמו תסמונת המעי הרגיז, או מחלת קרוהן. יותר מזה, הסימפטומים משתנים מאוד מחולה לחולה ומערימים על הקושי.

בצורה הקלאסית שלה, הסימפטומים של צליאק כוללים שלשול כרוני, כאבי בטן תכופים, נפיחות, גזים, עייפות, עצירות, אנמיה לא מוסברת שלא מגיבה לטיפול בברזל, שינוי בצבע השיניים, כאבי עצמות או פרקים, אוסטיאופורוזיס ופריחה בעור.

בצורה השקטה שלה, החולה לא ירגיש בתופעות מיוחדות, אבל הנזק לרקמת המעי קיים. בהעדר סימפטומים, אצל ילדים הסימן הראשון לצליאק יכול להיות עיכוב בהתפתחות. אצל מבוגרים, היא מתאפיינת יותר בעייפות כללית. אצל נשים, היא גורמת לשיבושים במחזור החודשי, בעיות פוריות או הפלות.

כאשר אנשים שחולים בצליאק אוכלים מזון שמכיל גלוטן, המערכת החיסונית שלהם מגיבה על ידי פגיעה בבליטה שנקראת ווילי (Villi) והתפקיד שלה הוא לאפשר לחומרים מהמזון להיספג בגוף דרך זרם הדם. בלי בלוטת ווילי בריאה, זה לא משנה כמה נאכל. תמיד נהיה בתת תזונה.

גלוטן אאוט
אם קיים חשד לצליאק, עורכים בדיקות דם כדי לחפש רמות גבוהות מהרגיל של נוגדנים בדם. אם הנוגדנים מתגלים, עורכים בדיקת ביופסיה למעי. ברגע שהאבחנה היא צליאק, בדרך כלל לוקח למעי הדק ששה חודשים להחלים בצורה מלאה.

אבל זה יקרה רק בתנאי שהתזונה לא כוללת שום צורה של גלוטן ולא לאכול גלוטן זו לא משימה פשוטה. גלוטן מצוי במוצרי מזון בסיסיים כמו לחם ופסטה, אבל גם במקומות לא כל כך ברורים מאליהם, כמו מרק, קטשופ או רוטב לסלט. גלוטן נמצא גם בחלק מהמשחקים, בדבק, על גבי בולי דואר. אפילו חלק מהתרופות מכילות גלוטן.

אז נכון שרוב הדגנים (חיטה, שעורה ושיפון) והמזונות המעובדים, שכוללים חומרים משמרים הם מחוץ לתפריט של חולי צליאק, אבל לא חסרות חלופות לדגנים, ולא חסרים דברים אחרים שאפשר לאכול. חולי צליאק לא מוגבלים בבשר, דגים, אורז, פירות וירקות. הם יכולים לאכול קמח אורז, קמח תפוחי אדמה, קמח תירס, כוסמת, קינואה, פשתן.

המשימה העיקרית שעומדת בפני חולי צליאק, היא ללמוד על תזונה ללא גלוטן, לדעת לקרוא טוב טוב תוויות מזון, לדעת לעשות בחירות נכונות בקנייה ובתזונה. וכשהם יצליחו להתרגל לרעיון, החיים שלהם יהיו קצת יותר פשוטים.

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך
תגובות פייסבוק
comments

Say something here...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.