Write a comment

 

תסמונת שחלות פוליציסטיות (PCOS) היא מצב מורכב שמשפיע בעיקר על השחלות, האיבר שמייצר את הביציות בגוף האשה. 25% מהנשים סובלות מהתסמונת באוכלוסיה הכללית. השיעורים גבוהים פי שלושה בקרב נשים שסובלות מבעיות פוריות.

השחלות הן חלק ממערכת הרבייה של האשה, וכנראה שהחלק העיקרי בה. בשחלות מתפתחים הורמוני המין (אסטרוגן, פרוגסטרון ומעט אנדרוגן) והביציות. כל שחלה מכילה עשרות אלפי ביציות, שמורות בתוך מאות אלפי זקיקים, מחכות שמישהו יעשה להן טובה.

בתסמונת השחלות הפוליציסטיות, השחלות גדולות מהממוצע (לפעמים אפילו פי שלושה), בעלות מספר גדול של זקיקים לא מפותחים, שגם לא יגיעו להתפתחות שלמה, כלומר לא ייצרו ביציות כשירות להפריה. במקום לייצר ביציות תקינות, הם מייצרים ציסטות. לגבי האשה זה אומר שהיא מבייצת לעיתים רחוקות ולכן פחות פוריה.

פרט לשינוי במבנה השחלות, המאפיינים הבולטים של התסמונת הם העדר וסת או וסת לא סדירה, עודף משקל, שיעור יתר ואקנה באזור הפנים. בטווח הארוך, תסמונת השחלות הפוליציסטיות מעלה את הסיכון למחלות כמו יתר לחץ דם (ולכן גם לשבץ והתקפי לב) וסרטן הרחם, במיוחד אם הוסת לא סדירה או נעלמה לגמרי. מבחינה הורמונאלית אפשר להבחין בעלייה בהורמוני מין זכריים, ירידה בחלבון שנושא את הורמוני המין בדם ועלייה קטנה ברמות של אינסולין.

לא ידוע אם נשים נולדות ככה, אבל כנראה שיש פה רכיב תורשתי. לא מעט מחקרים ניסו ועדיין מנסים למצוא את הגן או הגנים שמשחקים תפקיד חשוב בסבירות להתפתחות התסמונת.

אבל אפילו אם לשחלות פוליציסטיות יש בסיס גנטי, לא כל הנשים שנושאות את הגן (או הגנים) מפתחות אותה. הסבירות עולה אם במשפחה יש היסטוריה של סוכרת, או אם יש התקרחות מוקדמת בצד הגברי.

הסבירות לפתח את התסמונת עולה אפילו יותר כאשר יש בעיה של עודף משקל. וההסבר הוא פשוט. עודף משקל מאלץ את הלבלב לייצר רמות אינסולין גבוהות מהרגיל כדי להפחית את רמות הסוכר הגבוהות בדם. האינסולין מפחית את יצור הורמוני המין הנשיים ומעודד יצור הורמוני מין זכריים, כמו טסטוסטרון.

הפחתה במשקל או שמירה על משקל גוף תקין נחשבת גם כתוכנית מניעה במקרה של שחלות פוליציסטיות, במיוחד אם אחד מגורמי הסיכון (היסטוריה משפחתית של שחלות פוליציסטיות, סוכרת או התקרחות מוקדמת) קיימים. היא יכולה להכריע האם התסמינים הפיסיים יתפתחו או לא. בטווח הקצר, היא מעלה את הסבירות שהטיפול יצליח. בטווח הארוך, היא מפחיתה את הסיכון לפתח יתר לחץ דם, סוכרת, או מחלות לב.

לפי מחקרים, אפילו הפחתה של 5% ממשקל הגוף איזנה את הורמוני המין, שיפרה את הסימפטומים החיצוניים (שיעור יתר ואקנה) ואפילו הצליחה להסדיר את הוסת. בנוסף, הפחתה במשקל משפרת את הסבירות שהביוץ יתרחש, ובעקבותיו גם הריון.

מה שמפחית את הסימפטומים בצורה יעילה במיוחד, היא תזונה בעלת ערך גליקמי נמוך, או במילים אחרות, פחמימות. דייסה, דגנים מלאים, פסטה ובטטות. מזונות כאלה מתעכלים בגוף בצורה איטית, עוזרים להפחית את יצור האינסולין ומאזנים בין אסטרוגן וטסטוסטרון. כיוון שהסיכון לפתח סוכרת או ללקות בהתקף לב בשלב מאוחר יותר בחיים קיים, מזונות דלים בשומן וסוכר הם גם אפשרות שצריך לשקול.

 

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך

Say something here...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.