Write a comment

 

אם עד עכשיו היינו בטוחים שהתשובה לשאלה למה חלק מהאנשים חיים חיים ארוכים ובריאים יותר היא תזונה, אז עכשיו אנחנו עוברים לשלב של המתקדמים. תזונאים וחוקרים הבינו ששילובים מסוימים של מזון יכולים להפוך את הכלי הזה להרבה הרבה יותר עוצמתי.

טובים השניים מן האחד. או, למה האיטלקים מכינים רוטב עגבניות עם שמן זית, והיפנים אוכלים דג נא דווקא עם סויה.

ירקות ושמן

ירקות מדברים בעד עצמם. הם מפוצצים בוויטמינים ונוגדי חימצון, והם טובים כמו כשהם. טריים וצבעוניים. אבל כל הרכיבים שנמצאים בירקות הופכים הרבה יותר זמינים לגוף, ונספגים הרבה יותר טוב כשיש קצת שומן בסביבה. למשל, עגבניות שעשירות בליקופן, או ירקות ירוקים ועליים שעשירים בלוטאין. גם ויטמינים חיוניים (כמו A, C ו- E) מופעלים ונספגים יותר טוב כאשר אוכלים אותם עם מעט שומן מהסוג הטוב, כמו שמן זית. בתור תחליף לשמן זית אפשר להשתמש באבוקדו, זרעים ואגוזים.

שיבולת שועל ומיץ תפוזים

במעבדות המחקר של המחלקה לחקלאות בארצות הברית, גילו לאחרונה שהשילוב של שיבולת שועל ומיץ תפוזים הוא שילוב מנצח כשזה מגיע למחלות לב. מיץ תפוזים עשיר בוויטמין C. שיבולת שועל (אמיתית, לא מעובדת) מנקה את העורקים ומונעת התקפי לב. אבל ביחד הם יעילים פי 2 יותר מאשר כל אחד מהם לחוד. הסיבה? כשאוכלים אותם ביחד החומרים העיקריים בשני סוגי המזון האלה, שנקראים פנולים (Phenols) מצליחים לייצב את הכולסטרול הרע (LDL).

ברוקולי ועגבניות

אנחנו יודעים שעגבניות טובות. אנחנו גם יודעים שברוקולי טוב, אבל מחקר חדש מראה שהשילוב של שניהם מונע התפתחות של סרטן הערמונית. אף אחד לא יודע להסביר למה, אבל המחקר שנערך באוניברסיטת אילינוי (Illinois) הראה ששניהם ביחד הצליחו לכווץ גידולים סרטניים בערמונית אצל חולדות, ושכמעט שום דבר לא יעיל מברוקולי ועגבניות כטיפול חלופי (פרט לסירוס).

תפוחים וענבים

תפוחים, במיוחד האדומים ובמיוחד הקליפה שלהם, עשירים בפלבנואיד שנקרא קוורצטין (Quercetin), שלפי מחקרים הוא מפחית את הסיכון לאלרגיות, התקפי לב, אלצהיימר, פרקינסון וסרטן הערמונית והריאות. ענבים מכילים את הפלבנואיד קטצ'ין (Catechin), נוגד חימצון שמפחית את הסיכון לטרשת העורקים וסרטן. לפי מחקר שנערך באוניברסיטת סינגפור (Singapore), ביחד הם מצליחים לשחרר קרישי דם ולעבוד על בריאות הלב וכלי הדם. קוורצטין נמצא גם בבצל וכוסמת, קטצ'ינים נמצאים גם ביין, שוקולד ותה ירוק.

לימון וירקות ירוקים

הנה עוד סיבה למה לימון מוסיף המון. ירקות כמו כרישה, כרוב ותרד עשירים בברזל מן הצומח. כשמוסיפים להם ויטמין C (כמו מיץ לימון, למשל) הוא לוקח את הברזל הזה והופך אותו דומה במבנה שלו לברזל שנמצא בבשר אדום, ובצורה הזאת הוא זמין יותר לגוף ונספג הרבה יותר טוב. חוץ מפירות הדר, גם תותים, עגבניות, פלפלים וברוקולי עשירים בוויטמין C. עם או בלי לימון, כולם מחזקים את המערכת החיסונית ואת השרירים.

סויה ודג נא

אם להיות כנים, היו כמה מחקרים שהאשימו את הסויה בספירת זרע נמוכה אצל גברים. אבל מחקרים כאלה התייחסו בעיקר לצורות מעובדות של סויה, כמו גבינת סויה או חלב סויה. מה שאומר שצורות לא מעובדות של סויה, כמו אדממה או טופו הן בהחלט בסדר כל עוד לא מגזימים. סויה מכילה איזופלבון (Isoflavone) וגניסטאין (Genistein), שני חומרים דמויי אסטרוגן, שמגבירים את הזמינות של ויטמין D ברקמות המעיים והערמונית. מספר מחקרים הראו שוויטמין D מפחית את הסיכון לסרטן. לצערנו, רובנו סובלים מחוסר בוויטמין D. למזלנו, יש דגים כמו סלמון וטונה, שעשירים בוויטמין D.

בוטנים וחיטה מלאה

רק לעיתים רחוקות מאוד אנחנו מקבלים בארוחה אחת את כל חומצות האמינו (הצורה הטובה ביותר של חלבון) שאנחנו צריכים כדי לבנות ולשמור על השרירים, במיוחד כשאנחנו מתבגרים. לפי מחקר שנערך באוניברסיטת איווה (Iowa) כריך עם לחם מחיטה מלאה וחמאת בוטנים הוא כנראה הארוחה המושלמת אחרי אימון. וזה בגלל שחומצת האמינו היחידה שחסרה בחיטה מלאה, נמצאת בבוטנים. רק תוודאו שאין תוספת של סוכר, או רכיבים שאתם לא מצליחים להגיד את השם שלהם.  

כורכום ופלפל שחור

מחקרים מראים שכורכום הוא אנטי סרטני ואנטי דלקתי בזכות הכורכומין, הרכיב הפעיל שהוא מכיל. אבל יש לו רק בעיה אחת. אם אוכלים רק אותו, הזמינות שלו יחסית נמוכה. אבל לכל בעיה יש פתרון, והפעם הוא נמצא בארון התבלינים. תוספת של פלפל שחור לכורכום מגדילה פי 1,000 את הזמינות של הכורכום. והכל בזכות הפייפרין (Piperine).  

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך
תגובות פייסבוק
comments

Say something here...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.