בחודש שעבר,בתאריך 21 בינואר, נחוג בעולם אחד החגים היותר מיוחדים והפחות מוכרים - "חג החיבוקים הבינלאומי". החג הזה נוסד בארה"ב בשנת 1986 וקיבל את השם "יום החיבוקים הלאומי".
לא כל כך ברור מי החליט לייסד את החג הזה ומדוע דווקא ה-21 בינואר נבחר כתאריך המתאים לכך. לפי גרסה אחת, היוזמים היו סטודנטים אמריקאיים.
תן חיבוק
ביום זה, על פי המסורת, ניתן לכרוך ידיים אפילו סביב אדם זר, וזאת ללא שום כוונה אינטימית. סתם כך. ואגב להתחבק, מסתבר, זה מאוד בריא, היות שבזמן החיבוק הידידותי אנשים מספקים זה לזה חום נפשי.
חגיגת החיבוקים אינה מצריכה בזבוז אמצעים חומריים בגלל שכל מה שנדרש מכם הוא להעניק את החום שלכם למי שמצאתם לנכון. על ידי פעולה פשוטה זו אתם מעניקים לאנשים הקרובים אליכם חיבוק לאות היחס החם שאתם רוכשים כלפיהם, ובכך מזכירים להם את הרגשות החמים הכנים שלכם.
החיבוקים מלווים אותנו לאורך כל חיינו. אנו מחבקים חברים וקרובי משפחה, מתחבקים כשנפגשים או נפרדים, מחבקים זה את זה על מנת להביע את השמחה ואת הוקרת התודה שלנו. הפסיכולוגים בטוחים כי אנשים המבקשים לחבק אתכם, רוצים להתנסות ברגשי ביטחון, נוחות ואהבה.
חשיבות החיבוק
חשוב לחבק את הקרובים אליכם לפחות משתי סיבות. ראשית, החיבוק מסייע להרגשת הביטחון אצל המחובק. בילדותנו, כאשר הרגשנו כאב או עצב, מיד רצנו לאמא על מנת לקבל נחמה וחיבה, וניסינו להיצמד אליה חזק ככל האפשר. הדבר מיד היטיב את הרגשתנו ושום דבר כבר לא נראה לנו מפחיד ומאיים כל כך. גם כשאנו מתבגרים, בתוך תוכנו אנו נשארים קצת ילדים, וכל אחד מרגיש קצת יותר טוב, בכל מצב, אם הוא זוכה לחיבוק מאדם הקרוב לו או מסתם מכר.
הסיבה השנייה היא שאנו פשוט זקוקים למגע. אפילו ליטוף של חתול או כלב יכולים לספק את הרעב שלנו למגע. זו הסיבה העיקרית לכך שאנשים בודדים מגדלים חיות בית – יש להם מחסור במגע גופני.
מחקרים מדעיים הוכיחו כי בעת מגע מתרחשים באורגניזם האנושי שינויים הבאים:
מתגברת הפעילות של מערכת העצבים המרכזית;
מערכת החיסון מתחזקת;
רמת ההמוגלובין בדם עולה;
המוח מפריש אל תוך הדם את ההורמון אוקסיטוצין, אשר גורם להרגשה טובה וליחס טוב אל העולם הסובב אותנו.
להורים מומלץ לחבק את ילדיהם הקטנים לעיתים קרובות עד כמה שאפשר – הדבר יעזור להם להתפתח טוב יותר מבחינה שכלית ופיזית. ילד שלא זכה למספיק חיבה בגיל צעיר, עלול ללקות מאוחר יותר בכל מיני הפרעות נפשיות וקוגניטיביות. כמו כן חיבוקים עוזרים ללוקים באוטיזם ולאנשים הסובלים מדאגות וחרדות מוגזמות, להרגיש טוב יותר.
אגב, הפסיכולוגים ממליצים לחבק את הבן/בת זוג שלכם לא פחות משמונה פעמים ביום – זאת ללא שום סיבה מיוחדת. החיבוקים גם יכולים להגן עלינו מפני הסטרס, מכיוון שזהו לא רק מקור של הנאה אלא גם של בריאות.
חיבוק נגד דיכאון
האתר Psychologyxlife.com מדווח על ניסוי שערכו מדענים מאוניברסיטת צפון קרוליינה שביקשו לחקור את השפעת החיבוק על נציגי שני המינים. הם בדקו זאת על 28 זוגות.
הגברים והנשים הושמו בחדרים נפרדים, והחוקרים בדקו את לחץ הדם שלהם ואת הימצאותם של קורטיסול (הורמון הסטרס) ואוקסיטוצין בדמם. לאחר מכן הפגישו את בני הזוג בחדר אחד, הם נתבקשו לשבת יחד ולהיזכר בימים בהם היו מאושרים במיוחד. לאחר השיחה הוקרן בפניהם סרט רומנטי קצר באורך 5 דקות, ואז הם הושארו להתייחד למשך 10 דקות. ורק אחרי זה החוקרים ביקשו מהזוגות שהשתתפו בניסוי להתחבק.
לאחר מכן החוקרים שוב בדקו את כל הפרמטרים אצל הנבדקים, ומצאו כי החיבוקים גורמים להגדלת רמת ההורמון המפחית את הדיכאון ואת תחושת הבדידות. כמו כן ההורמון הזה מפחית את לחץ הדם ומקטין את הסיכון ללקות במחלות לב. הממצא היותר מעניין במחקר היה שאצל נשים לחץ הדם קטן כתוצאה מהחיבוק במידה גבוהה יותר מאשר אצל הגברים.