Write a comment

 

הקיץ הגיע והביא איתו אבטיחים וענבים ביד אחת, ויתושים וזבובים ביד השניה. ועם האיום של קדחת הנילוס המערבי, עקיצת יתוש היא קצת יותר ממעצבנת ומגרדת.

אבל לפני שאנחנו שולפים את ה K-19 ולוחצים עם האצבע על ההדק, כדאי שנזכור שרוב התכשירים שמרחיקים את חיות המטרד (שהם גם הכי זמינים והכי יעילים), מכילים חומרים רעילים שיכולים לחדור לגוף דרך העור. אז מה עושים?

טבעי זה הכי?
דרך אחת לעשות את זה היא להשתמש במוצרים שמכילים ריכוזים נמוכים באופן יחסי של חומרים רעילים. ככל שהריכוז נמוך, ככה החומר פעיל למשך פחות זמן. תכשירים שמכילים בין 4%-5% של חומר פעיל נחשבים בעלי ריכוז נמוך והם יעילים למשך כשעה וחצי, בהשוואה לחומרים שמכילים ריכוז גבוה (25%) שפעילים למשך כחמש שעות.

מצד שני, הרבה יותר בטוח להשתמש ברכיבים טבעיים שיש להם תכונות דוחות חרקים. נכון, רוב החומרים הטבעיים לא מחזיקים מעמד כמו חומרי ההדברה הרגילים. מחקר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine השווה בין קוטלי חרקים רגילים, ובין קוטלי חרקים טבעיים שמכילים  נענע, לימונית, גרניום וציטרונלה (citronella), צמח אסייתי שמשמש להרחקת חרקים ויתושים. המחקר מצא כי רוב דוחי החרקים הטבעיים היו יעילים במשך פחות מ- 20 דקות, חלקם אפילו לא הגיעו ל- 10 דקות. אבל, אורך החיים שלהם לא צריך לעצור אותנו מלנסות, כי לכל דבר יש פתרון. והפתרון אומר שאפשר לקחת איתנו בקבוק עם תרסיס ולחדש כמה פעמים בשעה או להשתמש במבער שמן המפיץ את הריח לאורך זמן.   


מהטבע באהבה

בין אם בשמן ובין אם בצורתו הטבעית של הצמח, הריח שהצמחים מפיצים דוחה את החרקים.

בתחום השמנים האתריים אפשר למצוא למשל את הלבנדר. השימוש המקורי שללבנדר בארומתרפיה הוא לטיפול בכאבי ראש שהמקור שלהם נפשי, להרגעה ולנדודי שינה. אבל מה שטוב לנו, לא בהכרח טוב לחרקים. לבנדר מתאים להרחקת יתושים ונמלים, ואפילו לטיפול נגד כינים. לבנדר בטוח לשימוש חיצוני ואפשר למרוח אותו בנקודות הדופק במקום אל-תוש, או על מפתן הדלת נגד נמלים. אפשר להוסיף טיפות לבנדר גם למים שאיתם שוטפים את הבית, ואז ההצלחה מובטחת.

טיפות שמן אקליפטוס מתקשרות לנו דווקא לחורף ולאף סתום, אבל כנראה שלא סתם השתמשו בו לייבוש ביצות. אקליפטוס מרחיק יתושים ויכול תוך כדי אפילו למנוע אלרגיה לאבק.

גרניום, מליסה, לימונית, ריחן ושום עושים את העבודה טוב יותר כשהם בצורתם הטבעית. לגרניום יש שימושים רבים, אחד מהם הוא הרחקת חרקים, בעיקר כאלה עם כנפיים. כל מה שצריך לעשות הוא למלא ציפית של כרית בתוכן של עלי גרניום יבשים, הריח שלו כבר יראה להם את הדרך החוצה. 

הבליטות שמכסות את גזע עץ המליסה הן שמכילות את השמן האתרי. מליסה משמשת במקור לטיפול בכאבי בטן וראש, נדודי שינה וחוסר שקט, אבל היא מתאימה גם להרחקת חרקים.

את הלימונית אנחנו מכירים בעיקר בזכות המטבח האסייתי, או מהתה. היא צריכה הרבה מאוד שמש והרבה מאוד מים, אבל אם היא מקבלת מה שהיא צריכה, היא מרחיקה חרקים ופרעושים. כדי להרחיק יתושים כל מה שצריך לעשות הוא לשבור גבעול, ולמרוח את הנוזל מהבסיס שלו.


ואם כבר נעקצתם אין כמו טיפת ריחן (בזיליקום) כדי להרגיע. מועכים עלים ריחן טריים, ומניחים על המקום הרגיש. עזרה ראשונה נוספת יכולה להיות לחץ מתון וקבוע על האזור עם קובית קרח, או (וזה רק לאמיצים ומהירי החלטה) להניח שן שום כתושה על האזור למשך 20 דקות, ואז לשטוף.

פרט ללבנדר, את כל סוגי השמנים צריך לדלל עם שמן רגיל לפני מגע ישיר בעור. מהלימונית המליסה והגרניום, אפשר להכין חליטה (כל אחד בנפרד) ולהשתמש לאחר שהיא מתקררת. כדי להפוך את הגוף שלכם לפחות מעורר תיאבון עבור יתושים, אפשר לקחת במקביל קומפלקס ויטמין B ולהתחיל לאכול קצת יותר בצל ושום, שטוב נגד כל סוגי החרקים.

לילדים יש כללי זהירות מיוחדים. שמן אקליפטוס למשל לא מתאים לילדים מתחת לגיל 3. שמנים אחרים לא מומלץ למרוח ליד האף או העיניים, ולא על הידיים שהם כל כך אוהבים להכניס לפה. ולמרות שאנחנו לא צריכים להגיד לכם את זה, אבל בכל זאת, אין כמו מקלחת טובה בשביל להוריד את הכל.

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך

Say something here...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.