חזרה לידע מקצועי ראשי
הדפסה
Write a comment

 

כיסא חייב להיות נוח. על אחת כמה וכמה אם אנחנו צריכים לשבת עליו כל החיים. בעולם של חוסר ניידות, כיסא גלגלים טוב יכול לעשות את ההבדל בין עצמאות לתלות, בין תנועה למוגבלות ובין איכות חיים באופן כללי.

אילו סוגי כיסאות גלגלים קיימים, איך בוחרים את הכיסא שהכי מתאים לצרכים האישיים, וגם כמה חידושים והמצאות

אני, רובוט
מי שחולם על החיים בלי כיסא גלגלים, יצטרך לחכות עד שנת 2010, ועד אז לנסות לחסוך בערך 20,000 דולר. ה- ReWalk הוא מעיין שלד קל חיצוני שבנוי ממנועים קטנים שמתלבשים על המפרקים והגפיים, שבזכות מערכת חיישנים ממוחשבת, קביים, שלט וסוללות נטענות יוכל בעתיד אולי להחליף את כיסא הגלגלים הסטנדרטי. ה- ReWalk אמור לאפשר עמידה, הליכה, ישיבה, ירידה ועלייה.

ה- ReWalk נחשב קל, בטח בהשוואה ל- HAL (Hybrid leg assistive) חליפה במשקל 15 קילוגרמים שמיועדת לשפר את התנועה. מי שזה נשמע לו קצת בדיוני מדי, יצטרך לחכות שהמדענים מאוניברסיטת ג'ורג'יה, שעובדים על פיתוח מערכת מסייעת תנועה באמצעות הלשון והשיניים, יצליחו לפתח מצבי תנועה נוספים פרט לקדימה ואחורה.

בדיוני או מסורבל ככל שזה נשמע, בינתיים האפשרויות הן כיסאות גלגלים, וגם פה לא חסרות אפשרויות התאמה אישיות. כיסאות גלגלים מתחלקים בגדול לכיסאות ידניים או ממונעים. בכל אחד מהסוגים ניתן להוסיף, לשנות ולשפר כדי להתאים לצרכים האישיים. 

כיסאות גלגלים ידניים
קיימים מספר סוגים של כיסאות ידניים. יש את הכסא הבסיסי הפשוט, או את הכסא האקטיבי שהוא משוכלל יותר, אפשר לשנות בו את רוב הפרמטרים והוא מתאים לאנשים שיכולת התנועה שלהם יחסית גבוהה. בנוסף, בקטגורית הידניים קיימים כסאות עם מאפיינים ייחודיים לספורט, קלים במיוחד ויחסית יקרים.

הכיסאות הידניים מגיעים בשלושה דגמים עיקריים, לפי סוג השלדה. הסוג הנפוץ ביותר הוא הקרוס (cross braces), אחריו הבוקס (box) והאחרון הוא גשר תלוי. היתרון הבולט של הקרוס הוא שהוא מתקפל, אבל הוא נחשב לכבד מבין השלושה. הכסא הקל ביותר הוא הגשר התלוי.

באופן כללי, היתרון הגדול של כסא גלגלים ידני הוא שהוא זול יותר, קל יותר, צר יותר מתקפל ואפשר להכניס אותו לרכב. בכל הכיסאות הידניים קיימת גם אפשרות למלווה, אפשרות להתאים את הגובה של המושב, את גודל הגלגלים, את מיקום הגלגלים וסוג המתכת ממנה הם עשויים. הכל כמובן פונקציה של צרכים וכסף.

כיסאות גלגלים ממונעים
כיסאות גלגלים ממונעים מתחלקים לכיסאות המיועדים לשימוש בפנים הבית או מחוץ לבית. אבל קיימים גם כיסאות שמשרתים את 2 המטרות. כסא שמוגדר ככסא לשימוש בפנים הבית, מתאים לבית ולסביבה הקרובה. הוא מתקפל וקל לתפעול. כסא שמוגדר ככסא לשימוש חיצוני, אינו מתקפל והוא יכול לטפס לגובה של עד 7 ס"מ, במדרכות או במדרגות. הכיסאות שמוגדרים גם וגם, לא ניתנים לקיפול. 

השליטה בכיסאות הממונעים, נעשית באמצעות מוט היגוי שאפשר להפעיל אותו עם היד, הרגל, הסנטר, הפה או איבר אחר בגוף. ברוב הכיסאות הממונעים קיימת אפשרות להטות את המשענת (מערכת tilt) כדי לא לגרום לפצעי לחץ כתוצאה מישיבה ממושכת.

כיסאות ממונעים נחשבים לכיסאות יקרים יותר, אולם משרד הבריאות מסייע במימון לאנשים שלפי הגדרתו פגועים בארבעת הגפיים ולא יכולים להפעיל כסא ידני, כל עוד יש להם יכולת קוגניטיבית להפעיל את הכסא. 

תוספות
אביזרים נלוויםמתאימים הן לכיסא גלגלים ממונע והן לכיסא גלגלים ידני. אפשר להוסיף כריות נגד פצעי לחץ, רצועות תמיכה, חגורות לחיזוק היציבה, ריפוד, משענות, מחזיק ספלים, מחזיק תיקים ועוד, פי הצרכים והיכולת הכלכלית.

במקרים שאין יכולת כלכלית, או שהפגיעה היא זמנית (כמו רגליים שבורות) אפשר להשאיל כסא גלגלים מעמותות. אבל אם יש יכולת והצרכים מחייבים, כדאי להשקיע בכסא טוב ונוח. משקל הכיסאות נע בין 12 ק"ג ל- 22, כשהממוצע הוא 17 ק"ג. המחירים יכולים לנוע מ- 1,500 שקלים לדגמים הבסיסיים ועד ל- 60,000 שקלים לדגמים הממונעים והמאובזרים, כשהממוצע הוא כ- 5,000 שקלים.

לחצו כאן למידע נוסף על כיסאות גלגלים

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך

Say something here...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.