Write a comment

 

בלוטת התריס אחראית על תפקודים רבים של הגוף, ביניהם חילוף חומרים, מצב הרוח ומצב האנרגיה הכללית. בלוטת תריס שלא עובדת מאה אחוז, יכולה לגרום כמעט לכל תופעה: מעלייה במשקל, או ירידה לא בריאה ואפילו עד להתפתחות מחלות לב.

אם אתם סובלים מעייפות לאורך כל היום, עלייה במשקל, או נשירת שיער קיצונית, או שאולי בדיוק ההיפך הוא הנכון: אתם חסרי מנוחה, מזיעים ותזזיתיים, יכול להיות שבלוטת התריס שלכם עומדת מאחורי כל זה.

מי היא?
בלוטת התריס היא בלוטה בצורת פרפר, שנמצאת בחלק הקדמי של הצוואר. היא מייצרת הורמונים שאחראים על קצב חילוף החומרים, המערכת של הגוף שעוזרת לנו להשתמש באנרגיה. בעיות בבלוטת התריס יכולות להאט את קצב חילוף החומרים או להאיץ אותו, על ידי הפרעה לייצור של הורמונים. כאשר רמת ההורמונים גבוהה מדי או נמוכה מדי, יכולים להופיע טווח שלם של תסמינים.

שינויים במשקל
אם אתם מקפידים לשמור על המשקל, לא מוותרים על פעילות גופנית, אוכלים לא רע ועדיין מפחיתים במשקל, זה יכול להיות סימן לכך שחילוף החומרים שלכם לא עובד בצורה תקינה. במקרה כזה, בלוטת התריס יכולה להיות שותפה לדבר עבירה. שינוי לא מוסבר במשקל הוא אחד הסימנים הברורים לבעיית תריס. עלייה במשקל יכולה לאותת על רמות נמוכות של הורמונים, מצב שנקרא תת פעילות של בלוטת התריס (
Hypothyroidism). מנגד, אם בלוטת התריס מייצרת יותר הורמונים מאשר הגוף צריך, כלומר עודף פעילות של הבלוטה (Hyperthyroidism), אפשר לאבד משקל בצורה לא צפויה. בנוסף לשינויים במשקל, בלוטת התריס יכולה לגרום גם לבעיות עיכול. בעיות עיכול כמו עצירות קשורות ברוב המקרים בתת פעילות של הבלוטה. בעיות עיכול כמו שלשול או תסמונת המעי הרגיז קשורות למצב של יתר פעילות של הבלוטה.

מצב הרוח
לבעיות בבלוטת התריס עשויה להיות השפעה משמעותית על רמת האנרגיה ומצב הרוח. עודף פעילות של בלוטת בדרך כלל מקושר עם חוסר מנוחה, עצבנות, התקפי חרדה ובעיות בשינה. תת פעילות של בלוטת התריס הוא מצב שמופיע בשכיחות גבוהה יותר עם תסמינים של דיכאון, ויכול להשפיע על הרגלי השינה, האכילה, על החשק והתפקוד המיני, ועל רמת האנרגיה הכללית.

עם או בלי קשר לדיכאון, שינויים בתבנית השינה ורמת האנרגיה הם סימפטומים שיכולים להעיד בפני עצמם על בעיות בבלוטת התריס. אם תחושת העייפות נוכחת גם אחרי שישנתם את כל שמונה השעות המומלצות, קשה לכם לסחוב את היום, ואת מנקרים הרבה, או בדיוק להיפך- אתם חסרי מנוח, קופצים ממקום למקום ומתקשים להירדם, יכול להיות שבלוטת התריס מנסה להגיד לכם משהו.

עור ושיער
עור ושיער הם אחד מהתסמינים הבולטים לשינויים בבלוטה ולכך שההורמונים שלה יכולים לצאת מאיזון. ענייני שיער כוללים נשירת שיער, שיער שהפך שביר, מחוספס או יבש, והתדלדלות משמעותית ולא שגרתית של שיער באזורים נוספים, למשל באזור הגבות. ברוב המקרים, השיער יצמח מחדש ברגע שבעיית התריס תיפתר. מבחינת העור, הוא יכול להפוך שביר במיוחד, יבש או דק. שני המצבים, תת פעילות של בלוטת התריס ויתר פעילות של הבלוטה, יכולים לגרום לסימפטומים האלה.

סימנים חיצוניים
חוסר נוחות בצוואר, נפיחות או בליטה באזור הקדמי של הצוואר, או שינויים בקול יכולים כולם להעיד על בעיות בבלוטת התריס. זה יכול להתרחש גם במצב של יתר פעילות וגם במצב של תת פעילות של הבלוטה. בחלק מהמקרים זה בכלל לא יהיה קשור לבלוטת התריס. במקרים אחרים, סימפטומים כאלה יכולים להעיד על בעיה חמורה יותר בבלוטת התריס, כגון פוליפים שגדלים בתוכה ואפילו סרטן.

שונות
ההורמונים של בלוטת התריס משפיעים כמעט על כל איבר בגוף ויכולים גם להשפיע על קצב דפיקות הלב. אנשים שסובלים מתת פעילות יכולים להבחין שקצב הלב נמוך, או איטי מהרגיל. מצב של יתר פעילות גורם ללב לפעום מהר יותר, ואפילו לעודד בתגובה עלייה בלחץ הדם.

בעיות תריס יכולות להתערב גם ביכולת של הגוף לווסת את הטמפרטורה של עצמו. במצב של תת פעילות תחושת הקור גבוהה יותר מהרגיל. במצב של עודף פעילות של הבלוטה מרגישים את התחושה ההפוכה. הזעת

יתר וסלידה מחום.

מדד נוסף לבעיית תריס יכול להיות הכולסטרול. כולסטרול גבוה, שלא משתפר על ידי תזונה, פעילות גופנית, או טיפול תרופתי יכול להיות סימן לבעיית תריס לא מאובחנת.

מי צריך להיבדק?
בעיות של בלוטת התריס (תת פעילות או יתר פעילות) שכיחות יותר החל מגיל 60 ומעלה. בפועל,
כל אחד צריך לבדוק מה שלום בלוטת התריס שלו בכל חמש שנים, החל מגיל 35. אנשים שסובלים מסימפטומים, או כאלה שנמצאים בקבוצת סיכון (למשל היסטוריה משפחתית) צריכים לעשות את זה בתדירות גבוהה יותר.

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך

Say something here...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.