Write a comment

 

מחלת סרטן השד מקבלת בכל שנה את כל חודש אוקטובר כדי לנסות ולהיכנס לנו קצת למודעות. טוב אין פלא, היא נחשבת למחלה הממארת השכיחה ביותר בישראל. לפי הסטטיסטיקה, 900 נשים נפטרות ממנה מדי שנה, בכל חודש מאובחנות 333 חולות נוספות וכמה עשרות של חולים גברים.

טובים השניים מן האחד

הסוג הנפוץ של סרטן השד הוא קרצינומה (carcinoma). סוג זה של סרטן מתחיל ברקמה שעוטפת את בלוטות החלב, והסכנה היא שגרורות שלו יתפתחו לחלקים נוספים בגוף, כמו דופן בית החזה והעור. קרצינומה שכיח בקרב נשים מעל גיל 50, כאשר במקרים הנדירים של סרטן השד (נשים מתחת לגיל חמישים או גברים) הוא מופיע בצורה קטלנית יותר.

הסינים מאמינים כי חזיות עם ברזלים מעלות את הסיכוי לחלות במחלה, כי הן חוסמות את זרימת הצ'י באזור, ואיך שלא מסתכלים על זה, צ'י חסום זה לא טוב. ברפואה המערבית לעומת זאת, מייחסים את המחלה לפגם גנטי בגנים BRCA1 או BRCA2. נשים שיש להן את הפגם הזה (שמגלים אותו בבדיקת דם פשוטה), נמצאות בסיכון הגבוה ביותר לחלות במחלה. פרט לפגם הגנטי, בין גורמי הסיכון נמנים היסטוריה של סרטן במשפחה, עישון, תזונה והשמנת יתר, או עודף אסטרוגן בגוף שנגרם כתוצאה משימוש בגלולות, הריונות מאוחרים, וטיפול הורמונאלי חלופי.

מקובל לחלק את המחלה לחמישה שלבים, כאשר בשלב הראשון סיכויי ההחלמה הם מלאים, וככל שהמחלה מתפתחת או ככל שהגילוי מאוחר יותר הם הולכים ופוחתים, לכן החשיבות הרבה בגילוי מוקדם. כל אישה צריכה להיות רגישה לשינויים בשד (גוש, בליטה, הפרשות), למרות שלפעמים מדובר רק בציסטה או בגידול שפיר. טווח החיפוש צריך להיות מהשד ועד לאזור בית השחי. החל בגיל מסוים, מומלץ לערוך בדיקת ממוגרפיה שנתית אצל רופא. אם מוצאים ממצא חשוד, מאבחנים אותו באמצעות בדיקת ביופסיה.

        

במקרה ואכן מאובחן סרטן השד, הטיפול הקונבנציונאלי הוא מקומי או מערכתי. הטיפול המקומי הוא ניתוח להסרת הגידול (למפקטומי) והקרנות, הטיפול המערכתי מטפל במקרים של התפשטות הגידול לאזורים נוספים, וכולל טיפול הורמונאלי או כימי. הישנות המחלה תתכן ב- 8% מהמקרים. כשהגידול ממאיר, או אם ישנם למעלה משני גידולים, יש לבצע כריתת שד מלאה (מסטקטומי). 

רפואה משלימה

תזונה והשמנת יתר נמנים בין גורמי הסיכון לחלות בסרטן השד (אפילו יותר מעישון), לכן בגישה הנטורופטית מאמינים כי גם הטיפול והמניעה צריכים להתחיל בתזונה. במקרה של סרטן, ממליצים להעשיר את התזונה בירקות ופירות בעלי צבע חזק, העשירים באנטי אוקסידנטים, כמו עגבניה (ליקופן). בנוסף, ירקות ממשפחת המצליבים (כרובית, ברוקולי, כרוב וכרוב ניצנים) נחשבים כמונעי סרטן, ומשפיעים על המטבוליזם של אסטרוגן, שרמות גבוהות שלו מקושרות לסרטן השד.

אסטרוגן מופרש גם מתאי השומן, לכן כדאי לצמצם כל מה שקשור בתזונה שמנה. המחמירים ממליצים אפילו להימנע ממוצרי חלב עם אחוזי שומן גבוהים, חמאה וכל חלבון מהחי (בשר) ולהחליף אותם במקורות טבעיים לשומן, כמו שמן זית. דרך נוספת לטפל בעודפי האסטרוגן, היא באמצעות סיבים תזונתיים כמו דגנים מלאים וזרעים, כמו פשתן. סיבים תזונתיים ממריצים את העיכול ובגלל זה גם את תכיפות היציאות, צואה היא דרך אחת של הגוף להפריש אסטרוגן. בנוסף, הסיבים התזונתיים מונעים ספיגה חוזרת של אסטרוגן בגוף.

במדינות אסיה, בהן התזונה שונה לחלוטין ממדינות מערביות, סרטן השד נמצא בשכיחות נמוכה בהרבה, עובדה שמדגישה אפילו יותר עד כמה חשוב לשמור על אורח חיים בריא שכולל תזונה, שמירה על משקל גוף תקין, ופעילות גופנית קבועה (גם היא קשורה לויסות רמות אסטרוגן).

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך

Say something here...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.