Write a comment
המאכל הרשמי של ראש השנה הוא גם אחד מהבריאים במאכלים החג המסורתיים

במסורת היהודית התפתחו מאכלים המלווים את החגים. רוב מאכלי החג היהודיים אינם שיא הבריאות: סופגניות ולביבות של חנוכה עתירות שמן טיגון, סוכר וקלוריות; אוזני ההמן בפורים הן, ובכן, עוגיות ותו לא; מתקפת החלב המוגזמת בשבועות לא מוסיפה בריאות לאיש; וכך גם הבשר על האש ביום העצמאות ולעתים גם בל"ג בעומר. לא פלא כי כבר נאמר (אמנם לא במקורות) כי המועד הבריא ביותר בלוח השנה העברי הוא יום כיפור...

ראש השנה יוצא דופן באופן מובהק. מנהג החג המוכר הוא לאכול תפוח בדבש, והשילוב הזה כולו בריאות. לקראת ראש השנה והשנה העברית החדשה, הכירו את מנהג החג הבריא – וגם הטעים למדי.

דבש
בימים רחוקים, המילה "דבש" ציינה למעשה את הסילאן המופק מן התמרים. ארץ זבת חלב ודבש היא למעשה ארץ התמר, ואכן בערבית המילה דבש" מתייחסת לתמרים. עם השנים, וככל שהאדם השתלט על גידול הדבורים, הוסטה משמעות המילה מנוזל התמרים לדבש הדבורים אותו אנו מכירים כיום.

הדבש הוא מוצר טבעי טהור מן הצומח ואין בו ולו תוספת קטנה של הדבורים. לכן זהו חומר סטרילי ביותר. בנוסף, לדבש יכולת אנטי-בקטריאלית משמעותית והוא בעל יכולת חיטוי מצוינת.

לדבש יכולת ספיחת לחות ולכן הוא מוכר עוד מימים קדומים כמשחה יעילה לאיחוי פצעים, לעצירת דימומים ולטיפול בכוויות. מריחת דבש מקלה על בעיות עור מוכרות כמו פסוריאזיס ואקנה.

למרות שהדבש מתוק פי 3 מסוכר לבן, כמות הקלוריות בהם זהה ונעה סביב 25 קלוריות לכפית.

ביחס לפירות וירקות, דבש מכיל כמות יפה של ויטמינים מקבוצת B וויטמין C, וגם מינרלים כמו מגנזיום, אבץ, ברזל וסידן. ככל שצבע הדבש כהה יותר כך הוא עשיר יותר במינרלים.

דבש מצוין נגד שיעול וליחה ועדיף על תרופות ייעודיות נגד בעיות אלה. חוקרים שאספו תוצאות מחקרים אודות תכשירים שונים נגד שיעול בקרב ילדים, מצאו כי דבש הוא היעיל ביותר להפחתת שיעול בשינה בקרב ילדים מעל גיל שנה (עד גיל שנה אסור לתת דבש לתינוקות ופעוטות!). את מסקנותיהם פרסמו ב-2014 בכתב העת Canadian Medical Association Journal.

כדי לשדרג את פעולת הדבש נגד שיעול, מומלץ לערבב כפית ממנו עם מיץ שנסחט מלימון אחד, או לערבב אותו עם בצל ושום כתושים יחד (יש לכתוש, לערבב ולאכול "על המקום" ולא לשמור במקרר או במקפיא). טעם הדבש ימתיק את טעמם של השורשים עזי הטעם מבלי לפגוע באפקט המרפא שלהם.

דבש קל לעיכול עד מאד ו"עובר" בגוף במהירות. לכן ספורטאים מעדיפים אותו לאחר פעילות גופנית כמאכל מצוין לשיקום מאגרי האנרגיה שהתרוקנו. הסיבה לכך היא שבמהלך הפקת הדבש עברו הסוכרים שבפרחים תהליך של פירוק בגוף הדבורים, וכך ניתן לקבל אנרגיה ישירה וזמינה מבלי להתאמץ ומבלי לחכות לפירוק המזון.

תפוח
האמרה האנגלית An apple a day keeps the doctor away נכונה ומקבלת אישושים רבים מהמדע. סקירת מחקרים מקיפה שנערכה ב-2008 בגרמניה מצאה כי קבוצות המחקר בהן אכלו הנבדקים תפוח אחד ביום היו בסיכון מופחת ללקות בסוגים רבים, נפוצים וקטלניים של סרטן, ובהם סרטן השד והמעי הגס.

הפקטין, חומר נוגד קרישה המצוי בתפוחים, מוריד את רמת הכולסטרול ה"רע" (LDL).

אותו פקטין מפריש בגוף חומצה אלקטרונית, המסייעת בהובלת הסוכר מהדם ובכך מקטינה את התלות של הגוף באינסולין.

הפקטין נמצא בקליפת התפוח,כחלק מהסיבים התזונתיים שבו. תפוח הוא מקור מצוין לסיבים תזונתיים איכותיים, כאלה המקטינים את תחושת הרעב. אכילה קבועה של תפוחים מורידה את כמות האוכל שאנו אוכלים. בתפוח 55 קלוריות, כמו בפרוסת לחם, אלא שהפרי הירוק-אדום משביע הרבה יותר מפרוסה אחת.

תפוחים מכילים קוורצטין, חומר נוגד חמצון המצוי בין היתר בבצל. הקוורצטין הוא פיט וכימיקל ממשפחת הפלבנואידים ומנטרל רדיקלים חופשיים הפוגעים בתאים ומחישים בכך תהליכי הזדקנות, מצבים דלקתיים ומחלת הסרטן לסוגיו.

התפוח יוצר תגובה בסיסית בקיבה ומנטרל חומציות גבוהה, האופיינית לתזונה הלא ממש בריאה של חברת השפע המערבית.

תפוחים אמנם כבר לא ידהימו אותנו ברמת ויטמינים גבוהה או כמות מינרלים ראויה, אבל הם מובילים את הפירות והירקות בכל הקשור לנוגדי חמצון. בתפוח שגרתי יש אנזימים, קרוטנואידים, פיט וכימיקלים וגם ויטמינים (למשל 6B, E ו-C) המתפקדים כנוגדי חמצון חזקים ואיכותיים.

שתיית כוס או שתיים של מיץ תפוחים טרי מדי יום הם טיפול מצוין לדלקת בדרכי השתן בקרב גברים ונשים גם יחד, ודרך יעיל אף יותר למניעתה.


מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך
תגובות פייסבוק
comments

Say something here...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.